poniedziałek, 9 stycznia 2012

Fiesta Mexicana czyli fajitas z limonkowym kurczakiem wraz z salsą, guacamole i pysznymi dodatkami


Co najbardziej lubię w meksykańskim jedzeniu? Jego świeżość, bogactwo kolorów i możliwość komponowania różnych zestawień. Dodatkowo jest doskonałym pomysłem na spotkania w gronie przyjaciół i sprawdza się niesamowicie jako tzn. "finger food" - można przygotować dowolne składniki i pozwolić gościom dobierać własne kompozycje. Tym razem postanowiłam przyrządzić fajitas, które można było skomponować z soczystego kurczaka, dodatków typu fasola, ser, kapusta pekińska oraz 3 pysznych sosów: guacamole, salsy oraz jogurtowego.

Kurczak w limonce, kolendrze i pieprzu (składniki dla ok. 6 osób)
2 podwójne piersi z kurczaka
sok z 3 limonek
3 łyżki oliwy z oliwek
kolendra w kulkach (rozgnieciona w moździerzu)
sól i dużo pieprzu
szczypta chilli
3 ząbki czosnku

Kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę, limonkę oraz czosnek mieszamy, dodajemy przypraw. Gotową marynatą polewamy kurczaka i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Po tym czasie odsączmy kawałki kurczaka i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min na 180/ 200 stopni aż będą złociste. Od czasu do czasu możemy polewać marynatą żeby aromat limonki był mocno wyczuwalny.

Dodatki do fajitas
puszka fasoli czerwonej
ser żółty (dowolny)
pół kapusty pekińskiej
kukurydza z groszkiem
2 pomidory pokrojone w kosteczkę

W czasie gdy kurczak się marynuje i piecze przygotowujemy dodatki: trzemy żółty ser na tarce, kroimy pomidory w kosteczkę, siekamy kapustę i umieszczamy w miseczkach fasole oraz kukurydzę. Możecie użyć oczywiście innych składników wedle uznania.

Sosy czyli zwieńczenie każdej fajitas, burrito czy enchillady..:)



Przygotowując sosy pamiętajmy, że tu też panuje dowolność :) jeśli nie lubicie avocado - nie decydujcie się na guacamole, jeśli nie przepadacie za ostrą salsą - postawcie na sos jogurtowy bądź śmietanowy. Ja zrobiłam wszystkie powyższe sosy, ponieważ nie tylko lubię każdy z nich, ale i uważam, że kurczak w tortilli z dodatkami podany z mixem guacamole, salsy i jogurtowego sosu łagodzącego smaki to jest właśnie TO :)

Guacamole
2 dojrzałe avocado
2/3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół cebuli
szczypta chilli
sól/ pieprz

Jeśli avocado rzeczywiście jest dojrzałe to rozgniatamy je widelcem (uprzednio obierając ze skórki), dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, drobniutko poszatkowaną cebulę, oliwę i przyprawy i mieszamy wszystko na gładką masę. Jeśli natomiast avocado jest twardawe (co mnie spotkało), umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gladką masę. Konsystencja będzie trochę inna, ale guacamole równie pyszne :)

Salsa
mała cebula
puszka pomidorów bez skórki
czerwona papryka
2 łyżki ostrej papryki sproszkowanej
szczypta chilli
1 ząbek czosnku
szczypta kolendry i bazylii

Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Jak cebula się zeszkli, dorzucamy paprykę także pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach, jak nieco zmieknie, wsypujemy paprykę w proszku i mieszamy wraz ze składnikami. Do całości wlewamy pomidory, wciskamy czosnek, doprawiamy chilli, pieprzem i ziołami. Jeśli uznamy, że salsa jest za mało pikantna to dosypujemy ostrej papryki.

Łagodny sos jogurtowy
Duży jogurt naturalny,
sok z połowy limonki
koperek/ pietruszka

Niby nic, a jednak..Sos ten ma na celu swoją delikatną kremowością przede wszystkim podkreślać smak innych dodatków i całego dania. 

Tak naprawdę sosy najlepiej smakują jak współgrają w daniu :)
Mając wszystkie powyższe składniki wystarczy kupić gotowe tortille pszenne, zaprosić przyjaciół i pałaszować :) Tortillę można też oczywiście zrobić samemu co na pewno wypróbuję następnym razem :D 



Smacznegooooo Amigos  :)

ChocoManiac

środa, 4 stycznia 2012

Zimtsterne czyli migdalowo-cynamonowe gwiazdki


Obiecałam sobie rok temu, że w ramach Bożonarodzeniowej gorączki będę co roku piekła oprócz tradycyjnych pierników ciasteczka z całego świata. W zeszłym roku były szwedzkie łosie, a w tym..zimtsterne :) W tym roku niestety w szale świątecznym nie udało mi się opublikować przepisu na te przepyszne niemieckie ciasteczka przed świętami. Nic jednak straconego, ponieważ smak tych ciastek jest na tyle wyjątkowy, że powinny zagościć w domu każdego smakosza o dowolnej porze :D Ja robilłam je zarówno na święta jak i na Sylwestra i zamierzam tej zimy zrobić je raz jeszcze :)

Znalazłam wiele rozmaitych przepisów na Zimtsterne. Bazowałam jednak głównie na przepisie z bloga Moje Wypieki:

http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Zimtsterne-niemieckie-ciasteczka-swiateczne.html

Przepis jednak lekko zmodyfikowałam.


Składniki:
300gr zmielonych migdałów
100gr cukru pudru
pół opakowania cukru waniliowego
2 białka
50gr mąki pszennej
3 łyżki cynamonu
opcjonalnie (nie w oryginale, ale ja dodałam) - łyżkę tartej skórki pomarańczowej



Lukier/ glazura bezowa:
200gr cukru pudru
1 białko

W naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki, po czym dodajemy białka i mieszamy całość. Ciasto w konsystencji będzie dość lepkie. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

W tym czasie przygotowujemy lukier - musi być odpowiednio gęsty, aby nie ściekał z ciasteczek więc najlepiej wsypać do miseczki 200gr cukru pudru i stopniowo mieszając dodawać białka. Lukier powinien być śnieżnobiały więc zalecane jest użycie białka, ja jednak jako miłośniczka lukru cytrynowego/ limonkowego następnym razem zaryzykuję :)

Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika i rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia na grubość około 1cm. Wycinać gwiazdki specjalną foremkę, a następnie na każdą gwiazdkę nakładać lukier łyżeczką lub pędzlem. Piekarnik powinien być nagrzany do około 140 stopni. Gwiazdki należy piec w temperaturze ok. 120 stopni przez około 20 minut żeby lukier nie zżółkł i pozostał śnieżnobiały. Różne przepisy podają wyższe temperatury, ja jednak próbowałam w 15 stopniach i lukier zrobił się beżowy.

Gwiazdki po 20 minutach są praktycznie gotowe do spożycia, najlepsze jednak są po kilku dniach :) Można przechowywać w blaszanym pojemniku na ciasteczka ok. 2, 3 tygodnie.

Polecam gwiazdki z całego serca! następne zrobię z lukrem cytrynowym lub pomarańczowym :)


SMACZNEGO! :)

ChocoManiac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...