sobota, 6 października 2012

Krem z pomidorów z parmezanem, bazylią i chrupiącymi grzankami


Pomidorówka..prawie każde dziecko kocha tą zupę, a niektórzy nigdy z tego uwielbienia nie wyrastają ;) i słusznie, bo zupa pomidorowa jest pyszna, zdrowa i można ją robić na wiele sposobów, a niekoniecznie po bacinemu/ mamowemu z nieśmiertelnym makaronem lub ryżem i śmietaną ;)

Ten krem z pomidorów jest stanowczo moją ukochaną wersją pomidorówki..Pachnie i smakuje słońcem :)

Składniki:
dwie puszki pomidorków pelati
mała szalotka
duża garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
tarty parmezan
sól i świeżo mielony pieprz
jogurt
2/3 kromki chleba (może być czerstwy)
oliwa
150 ml wody przegotowanej


Drobno posiekaną szalotkę wraz z przeciśniętym praską czosnkiem podsmażamy na oliwie w oliwek w dużym garnku. Gdy cebula jest już szklista dodajemy dwie puszki pomidorków pelati i gotujemy na lekkim ogniu. W międzyczasie płuczemy listki bazylii i dorzucamy do garnka. Gotujemy całość kilka minut, a następnie dolewamy wodę przegotowaną. Jeśli po dolaniu 150 ml uznamy, że zupa nadal jest za gęsta, wówczas dolewamy odrobinę więcej. Następnie całą zupę ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę zdejmujemy z ognia. Chleb kroimy w kostkę i przyrumieniamy na patelni z rozgrzaną oliwą, najlepiej żeby wchłonął znaczną jej ilość.


Zupę serwujemy w miseczkach, posypaną płatkami parmezanu, z chrupiącymi grzankami i jogurtem naturalnym do zabielenia.

Dla mnie - idealna....dużo bazylii miesza się z oliwnymi grzankami, parmezanem i lekkim jogurtem :)

Smacznego :)

Wow

2 komentarze:

  1. uwielbiam , uwielbiam, uwielbiam!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...