wtorek, 14 lutego 2012

Migdałowe brownie with Love :)


Walentynki-srynki ;) ale pyszne ciacho w znalezionej okazyjnie formie-serce musi być zjedzone! :) Brownie, ciacha czekoladowe to dla mnie - czekomaniaka - jedna z najlepszych słodkości :) Tym razem postanowiłam wypróbować silokonową formę serce, którą udało mi się okazyjnie kupić wraz z dziewięcioma serco-foremkami na muffinki za jedyne 27 zł :) Ponadto od dawna kusił mnie nie do końca typowy przepis na brownie znaleziony na bbcgoodfood: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3431/chocolate-brownie-cake

Przepis oczywiście zmodyfikowałam wedle swojego uznania i nadałam mu migdałowy aromat :)

Składniki:
100gr masła niesolonego (ja używam śmietankowej osełki)
250gr brązowego cukru
100gr mlecznej czekolady
25gr czekolady gorzkiej
2 jajka
2 łyżeczki olejku migdałowego
100gr mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao


Polewa
75 gr gorzkiej czekolady
50 gr mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
zmielone migdały do dekoracji - ilość wedle uznania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masło, czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu razem z cukrem aż uzyskamy gładką masę, którą następnie ustudzamy. Jajka rozbijamy widelcem aż będą puszyste i wlewamy je wraz z mąką, proszkiem, olejkiem i kakao do masy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy. Jako, że ja używałam formy silikonowej, nie musiałam jej przygotowywać, lecz formę metalową należy odpowiednio natłuścić. Ciacho pieczemy ok 30-35 minut - patyczkiem możemy sprawdzić czy ma już w miarę stałą konsystencję, gdyż jako brownie nigdy nie będzie do końca suche ;)


Wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 30 minut aż ostygnie po czym wyjmujemy z formy. Topimy czekolady z 2 łyżkami mleka i polewamy ciasto. Posypujemy migdałami i czekamy aż stężeje :)

Brownie powinno być chrupiące z góry i miękkie w środku..z delikatnym migdałowym posmakiem. mmmm :)

ChocoManiac

1 komentarz:

  1. prezentuje sie wyśmienicie :)

    Pozdrawiam,
    A.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...