poniedziałek, 27 lutego 2012

Zupa marchewkowa..z chilli i imbirem :)


Zupy przecierowe to najlepsza rzecz pod słońcem w czasie zimy - są jednocześnie sycące i rozgrzewające oraz zdrowe i nietuczące :) Idealne na wieczorną przekąskę. W tym roku w pełni odkryłam urok zupy marchwiowej, która ma jeszcze jeden niezaprzeczalny plus - nie trzeba jej w ogóle solić! Robiłam ją już na wiele sposobów - sama marchewka, marchewka i ziemniaki, marchewka i pory i wreszcie marchewka i seler :) Dziś podam przepis na tradycyjną zupę marchewkową z odrobiną pora i najlepszymi dla niej przyprawami - chilli i imbirem :)

Składniki:
5 dużych marchwi
1 por
2 kostki rosołowe warzywne
pieprz
chilli oraz imbir w proszku (wedle uznania)
jogurt naturalny


Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie lekko zakrywającej marchwie, do której następnie wrzucamy kostki rosołowe. W międzyczasie kroimy w paseczki pora (tylko białą część) i podsmażamy na oliwie z oliwy. Przerzucamy do garnka z marchewką gdy trochę zmięknie. Całość gotujemy aż marchewki będą odpowiednio miękkie. Całość miksujemy blenderem podczas gdy zupa jest wciąż ciepła. Konsystencja powinna być dość gęsta, ale najlepiej wedle naszego uznania - dla bezpieczeństwa można najpierw odlać bulion, a później dolać odpowiednią ilość. Na koniec doprawiamy zupę tak jak lubimy - ja doprawiłam dwiema łyżeczkami imbiru, szczyptą chilli (lub troszkę więcej) oraz obficie pieprzymy. Należy pamiętać, że zupa się jeszcze "przegryzie".

Dla zwieńczenia "dzieła", pyszną zupę podajemy z jogurtem naturalnym - świetnie łagodzi ostre przyprawy i jest znacznie lżejszy niż śmietana.

Polecam na wciąż jeszcze długi i chłodne wieczory :) W tym sezonie moja ulubiona - marchewkowa :)

ChocoManiac

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...