niedziela, 4 marca 2012

Tortilla de patatas..z pysznym szpinakiem i pieczarkami


Pisałam już o tym jak bardzo lubię tortillę de patatas oraz jak bardzo lubię ziemniaki ogólnie. Każdy z nas ma jednak ochotę na różnorakie urozmaicenia, podpowiadam zatem jak można wzbogacić pyszny omlet z ziemniakami i zaserwować pyszną przekąskę :) Najlepsza z możliwych tapas..tym razem z pysznym szpinakiem oraz pieczarkami :)

Składniki (na jedną tortillę):
5 ziemniaków
200 gr świeżego szpinaku
200 gr pieczarek
3 jajka
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, pieprz i sól

Ziemniaki kroimy w plastry a następnie jeszcze w łódeczki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i wrzucamy ziemniaki. Podsmażamy na wolnym ogniu aż będą miękkie. W międzyczasie solimy i pieprzymy. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy pieczarki, a następnie ścigamy je z patelni i wrzucamy szpinak, który podsmażamy dwie, trzy minuty aż zwiędnie. Dodajemy do szpinaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz 2 ząbki czosnku.

Gdy ziemniaki są już miękkie, wrzucamy je do miski wraz ze szpinakiem i pieczarkami, a następnie zalewamy całość 3 jajkami wcześniej roztrzepanymi oraz posolonymi i popieprzonymi. Tak przygotowaną masę wylewamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. I tu uwaga -  patelnia do zrobienia tortilli musi być nieprzywierająca i powinna mieć wysokie ścianki, aby omlet mógł być odpowiednio wysoki. Tortillę smażymy na lekkim ogniu na jednej stronie, aż zobaczymy, że jajko jest ścięte, po czym nakładamy patelnię talerzem, przewracamy do góry dnem, aby omlet wypadł na talerz i następnie delikatnie zsuwamy go na patelnię, aby podpiec drugą stronę. Za pierwszym razem może się to wydać trudne, dlatego należy najlepiej dobrze wysmażyć tortillę z pierwszej strony, żeby była solidna i nie rozwaliła się :)



Po raz kolejny - najlepsza z możliwych tapas :) przypomina o hiszpańskim słońcu i błękitnym niebie :)
Que approveche! :D

ChocoManiac

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...