niedziela, 15 maja 2011

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Uradowana sukcesem przy pierwszej próbie upieczenia ciasta drożdżowego,  zdecydowałam się na  kolejny krok - ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką czyli hit każdej wiosny i lata :). 

Składniki ciasta drożdżowego, są podane w poprzednim przepisie. Dodatkowo potrzebne są:
 2 łodygi rabarbaru,
 oraz elementy kruszonki czyli:
 2 łyżki mąki,
2 czubate łyżki cukru
2 łyżki masła.

Przygotowanie:
Rabarbar zasypujemy cukrem i czekamy chwilę aż nim nasiąknie. 
Mieszamy z sobą i zagniatamy cukier, mąkę i masło. 
Po uformowaniu ciasta drożdżowego (całe wykonanie jest opisane w  przepisie podstawowym na drożdżowiec ) robimy na powierzchni małe zagłębienia, układamy  rabarbar i kruszymy lub zcieramy na tarce ciasto powstałe z masła, mąki i cukru.
Pieczemy w piekarniku tak jak poprzedniu 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

Delicja 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...