niedziela, 22 maja 2011

Krucha tarta z owczą bryndzą

Taka tarta to pyszny, letni posiłek :). Bardzo przypadło mi do gutu połączenie: bryndza+świeży pomidor i bazylia...aby danie było nieco bardziej syte dodałam też pierś z kurczaka.
Przygotowanie zajmuje wraz z pieczeniem 45 minut i nie jest trudne.









Składniki ciasta:

2 jajka
2 szklanki mąki
1/2 kostki zimnego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ewentualnie garść płatków owsianych

Składniki nadzienia

1 opakowanie bryndzy owczej
1 duży pomidor
gałązka bazylii
1 pierś z kurczaka
pół cytryny
łyżka oliwy
pieprz i sól
ząbek czosnku


Przygotowanie:

Foremki do tarty smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W  dużej misce mieszamy mąkę i sodę, dodajemy masło. Ostrym nożem siekamy masło aż połączy się z mąką i sodą. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto ( dodajemy płatki owsiane)
Wkładamy ciasto do lodówki i bieżemy się za nadzienie.

Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, obtaczmy w zgniecionym czosnku, soli, pieprzu, oliwie i soku z cytryny i wrzucamy na gorącą patelenie. Mieszamy od czasu do czasu i smażymy aż kurczak będzie miękki ( można rozciąć jeden kawałek, żeby sprawdzić czy środek nie jest różowy)

Pomidora kroimy w duże plastry.

Ciasto wykładamy na foremkę, nadmiar ciasta, można zamrozić. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, wyjmujemy na chwilę i układamy nadzienie w kolejności: bryndza na spód, kurczak, pomidor, bazylia, kawałeczki bryndzy lub innego sera na wierzch. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, można doprawić świeżo mielonym pieprzem i oliwą, udekorować bazylią.

Smacznego :)

Delicja

4 komentarze:

  1. Mam na to ochotę :D < mlask >

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm mniam ;)
    Madsoul

    OdpowiedzUsuń
  3. Ann, jak tylko sie zjawisz nakarmie Cie ta tarta :D

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyyyychaaa - uwielbiam tarty, uwielbiam pomidory a nade wszystko uwielbiam sery owcze wiec musiała byc niezła wyzerka :D

    Czeko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...