środa, 8 lutego 2012

Ciacho bananowe z czekoladą


Bardzo lubię wszystko co bananowe. Zwłaszcza lody...:) Kiedyś podczas wakacji w Chorwacji próbowałam w każdym miejscu jedynie tego smaku :) Ciasto bananowe z kawałkami czekolady i oblane polewą czekoladową jest idealnym dopełnieniem miłego zimowego wieczoru i filiżanki dobrej herbaty/ kawy :) Przepis znalazłam na blogu Bea w Kuchni: http://www.beawkuchni.com/2011/02/ciasto-czekoladowo-bananowe.html

Trochę jednak zmodyfikowałam przepis, bo w odróżnieniu od autorki zależało mi na smaku i aromacie bananowym :)

Składniki:
2 duże jajka roztrzepane
150 gr cukru brązowego
350 gr rozgniecionych bananów (ok. 3 banany)
nasiona wanilii (lub aromat zastępczo)
50 ml oleju
100 gr jogurtu naturalnego
320 gr mąki\szczypta soli
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100gr mlecznej czekolady
50gr mlecznej oraz 50gr deserowej czekolady na polewę

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę (100 gr mlecznej) siekamy drobno lub trzemy na tarce. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, proszkiem i sodą. Następnie ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do niech rozgniecione dokładnie banany, olej, wanilię i mieszamy. Do mieszaniny stopniowo dosypujemy mąkę i dodajemy jogurt. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy ok. 50 mint lub do suchego patyczka :)

Ja użyłam formy prostokątnej, ale można spróbować także w keksówce lub okrągłej :)

Smacznego bananowca w te długie mroźne wieczory!
ChocoManiac

3 komentarze:

  1. Uwielbiam je! Smakuje super podgrzane w tosterze, kiedy bananowa skorka robi sie mega chrupiaca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O podgrzane? nie próbowałam jeszcze, ale super pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm..lubię bananowe przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...