poniedziałek, 21 czerwca 2010

Pasta prosciutto e pomodori


Pasty, makarony, farfalle, spaghetti, penne, tagliatelle...jednym słowem coś co Tygryski lubią najbardziej :) Włoska kuchnia jest moim zdaniem najlepsza, ponieważ jej składniki rozpływają się w ustach i przypominają o słońcu i morzu :) Ma jednak również bardziej praktyczne zalety - większość potraw, w tym makaronów, nie jest pracochłonnych ani specjalnie drogich. Mogą być jedzone na świeżo lub odgrzane i zawsze są pyszne :D Oto przepis na szybką i aromatyczną pastę.

Składniki:

150 gr suszonych pomidorów
250 gr szynki prosciutto lub jakiejkolwiek aromatycznej szynki
1 duża cukinia
oliwa
opakowanie makaronu farfalle lub penne
bazylia i oregano (najlepiej świeże ale mogą być suszone)
2-3 ząbki czosnku
150 ml śmietany 30%
sól, pieprz
100 gr orzeszków pinii lub nerkowca

Przygotowanie:

Pokrojoną w plasterki oraz posoloną cukinię podsmażamy na oliwie, a następnie jak będzie już stosunkowo miękka dodajemy szynkę w drobnych plasterkach oraz pomidorki pokrojone w plastry bądź kostkę. Podsmażamy przez ok. 5 min, a następnie doprawiamy pieprzem oraz ziołami. Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wlewamy śmietanę. Zostawiamy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Dodajemy ugotowany al dente makaron i delikatnie mieszkamy. Następnie na osobnej patelni prażymy orzeszki pinii lub nerkowca i posypujemy nimi pastę. Ozdabiamy ziołami.

I tak oto pyszny makaron jest gotowy do spożycia :)
Polecam dodawać do makaronów co tylko przyjdzie do głowy a wyjdą niesamowite połączenia :)

ChocoManiac

1 komentarz:

  1. Baaaardzo lubię makarony :) pomysł z orzeszkami bardzo fajny, no i cukinia :) Na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...