Chyba nie wybrałam go tak przypadkowo, ponieważ wszystkie lubimy kuchnię śródziemnomorską/ południową, a składniki tego cuda są właściwie kwintesencją południa Europy :) Poza tym ta pieczeń..co tu dużo mówić - kto spróbuje ten chce wciąż i wciąż ;) sprawdzone na kilku osobach ;)
Pieczeń Śródziemnomorska
Składniki:
50 dag mięsa mielonego (wedle uznania, może być wieprzowe, ja jednak stosuje mięso z indyka)
1 cebula
25 dag pieczarek
1/2 papryki czerwonej
2 jajka
1 bułka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
30-40 dag sera feta
10-15 sztuk oliwek bez pestek
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa mielonego
zioła prowansalskie
tymianek, rozmaryn
pieprz
150 ml mleka do namoczenia bułki
Przygotowanie:
Pieczarki pokrojone w plastry dusimy na maśle. Gdy puszczą sok dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plasterki paprykę i krótko dusimy. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso rozgniatamy na jednolitą masę oraz dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, koncentrat, ser feta, oliwki pokrojone w kostkę, a także warzywa podduszone na patelni. Solimy i pieprzymy, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Masę przekładamy do podłużnej foremki wysmarowanej olejem.
Pieczenie:
Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni.
Efekt - aromatyczne mięsko rozpływające się w ustach i na ciepło i w wersji na zimno :) Zapach przenosi nas do nadmorskiej taverny..Polecam podawać z lekką wiosenną sałatką.
Mniaaaaaaam :)
ChocoManiac
Ja zamiast bułki dodaje pół szklanki płatków blyskawicznych żytnich, pieprz ziołowy i przyprawe do potraw meksykańskich. Mega gastro-pycha :)
MadSoul
MadSoul
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz