sobota, 12 czerwca 2010

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i mozarellą


Zapiekanki są sposobem na szybkie danie. Fajne jest też to, że można do nich "wrzucać" co tylko nam się podoba i łączyć nasze ulubione potrawy w nowe zestawienia. Ja najbardziej lubię tradycyjne zapiekanki z ziemniakami, bo ogólnie lubię ziemniaki we wszystkich postaciach :) Myślę jednak, że w letnie upały lepiej upiec lżejszą zapiekankę, np. z delikatną mozarellą, soczystą cukinią i czosnkową panierką :)


Składniki:

2 średnie cukinie
pierś z kurczaka
100 gr pieczywa tostowego
200 gr mozarelli (pokrojonej w cienkie plastry)
starty ser żółty/ parmezan
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
bazylia
oliwa z oliwek, sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokroić cukinię w plasterki. Kurczaka pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć oraz podsmażyć na patelni. Pieczywo posiekać razem bazylią i natką pietruszki oraz dodać wyciśnięty czosnek. Posolić i obficie popieprzyć. Posmarować oliwą naczynie, w którym będziemy zapiekać a następnie warstwami układać cukinię, kurczaka, mozarellę, panierkę i starty ser. Polać oliwą.

Pieczenie:

Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Jeśli mamy trochę więcej czasu możemy podsmażyć wstępnie cukinię na patelni żeby mieć pewność, że będzie odpowiednio miękka.

Super zapiekana, do której oczywiście można dorzucać więcej składników i przypraw :) Ostatnio pochłaniałam ją jako obiad w pracy, ale wyobrażam sobie miły wieczór z białym, schłodzonym winem, ciepłym powietrzem, miłym towarzystwem..i oczywiście zapiekanką :D

ChocoManiac

1 komentarz:

  1. Czytając ten przepis przypomniał mi się mój na zapiekanke, w której zamiast chleba króluje makaron reszta składnikow jest taka sama - ja dodaje jeszcze pomidory bez skórek i słonecznik - też place lizać ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...