poniedziałek, 2 sierpnia 2010
Indyjski kurczak curry z mango
Danie, które teraz zaprezentuję jest bardzo różnorodnema w sobie słodycz i owocowy aromat mango, kwaśną nutkę octu winnego, pikanterię imbiru curry, kremową delikatność śmietanki no i kurczaka :)
Składniki:
1/2 kg kurczaka bez kości ( nie koniecznie musi to być pierś)
1 mango
1 cebula
1 garść rodzynków
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka octu winnego
1 szklanka wody
1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 prawdziwej papryki
1/2 kubeczka śmietany
2 torebki ryżu basmati
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Na gorącym oleju podsmażamy cebulę ( jeżeli używasz świeżej papryki, ją też wrzuć na początek)
Kiedy cebula się zarumieni dodajemy przyprawy i podlewamy odobiną oleju, żeby przyprawy nie przywarły, na delikatnym ogniu smażmy przez minutę.
Dolewamy wody i octu, wrzucamy połowę pokrojonego mango, rodzynki i czosnek.
Gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Następnie cały sos wlewamy do miski i przy pomocy blendera lub innego narzędzia robimy z niego pure. Wlewamy z powrotem na patelnię, dorzucamy kawałki kurczaka i gotujemy około 15 minut, aż kurczak będzie gotowy.
Mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę mango, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gdyby potrawa była za mało kwaśna dodajemy jeszcze odrobinę octu, jeżeli byłaby za mało słodka można dodać trochę cukru.
Smacznego!
Delicja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
hmmmmm - kurczak z mango, dawno juz nie jadłam tego przysmaku :)
OdpowiedzUsuńMniaaam :) myslę, że rodzynki i ocet winny są bardzo dobrym pomysłem, który doda smaczku i mango również :D spróbuję chętnie - będę jednak wierna mleczku koko zamiast śmietanki i zobaczymy co mi wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńCzekoFanka ;)
masakra mango najlepszy owoc na swiecie :) i z kurczakiem mniaaam nienadążam z przerabianiem tych przepisow :)
OdpowiedzUsuńMadSoul
Czeko, wyjdzie super z mleczkiem koko, najlepiej pół na pół ze śmietanką, żeby nie przesłodzić.
OdpowiedzUsuńDelicja