poniedziałek, 9 sierpnia 2010
kremowa zupa szpinakowa z fetą
Zaznaczam, że absolutnie uwielbiam szpinak...odpowiednio doprawiony jest pyszny i bardzo zdrowy. Lubię też zupy, więc zupa ze szpinaku to dla mnie delicje :)
Składniki:
opakowanie mrożonego szpinaku
1 kostka rosołowa
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
kawałek posiekanego pora (tyle co do rosołu)
opakowanie sera feta
1 mały kupek śmietany lub gęstego jogurtu
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
ewentualnie grzanki
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wrzucamy najpierw kostkę rosołową a następnie pokrojone warzywa (bez szpinaku i czosnku)Gdy warzywa zmiękną dodajemy szpinak. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie odstawiamy zupę z palnika i zgniatamy warzywa blenderem na pure. Podgrzewając dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i śmietanę. Należy uważać aby nie doprowadzić zupy do wrzenia.
Ser feta i grzanki podajmy osobno, każdy indywidualnie doda do zupy tyle ile zechce.
Smacznego
Delicja :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Poczekam na jesień i zacznę sezon zup - najpierw dyniowa, później czosnkowa, a następnie Twoja szpinakowa :D mniam, mniam
OdpowiedzUsuńChoco
Strrraszanie mi posmakowała, jak byłam kiedyś u Was. Szym mi powiedział o Waszym blogu, wiec czym prędzej zrobiłam ją. Wejdzie do mojego stałego repertuaru :)
OdpowiedzUsuńA przy okazji - sprzedałam przepis koleżankom. Stał się istnym hitem ;)
Pozdrawiam
Miśka