poniedziałek, 2 sierpnia 2010
Aromatyczna zupa z dyni
Niedawno zostałam zaproszona na pyyyszną zupę z dyni, której smak mnie zachwycił :) Planuje zrobić w najbliższym czasie i wtedy na pewno dodam zdjęcie. A póki co przepis, który został mi zdradzony ;)
Składniki:
500g dyni
1 litr bulionu
4 łyżki oliwy z oliwek
mała cebula posiekana w kostkę
3 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
kolendra (świeża bądź mielona)
pół korzenia imbiru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynie kroimy w kostkę, solimy i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 min do piekarnika. Na dużej patelni na oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek, imbir oraz papryczkę chilli (ilość zależy od naszego uznania). Gdy składniki będą już miękkie, dodajemy dynię i podsmażamy wszystko jeszcze chwilę po czym przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut aż wszystkie składniki się połączą i będą idealnie miękkie, a następnie miksujemy, aby powstała zupa krem. Przyprawiamy i dekorujemy kolendrą oraz pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.
Świetnie syci i rozgrzewa :) Super połączenie przypraw i składników ;)
SMACZNEGO!
Chocoladka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ojciec Adolf Ch. jest wielbicielem dyni, a wiec zapodam mu wkrotce tą zupę. ;)
OdpowiedzUsuńMadSoul
:) ja zastanawiam się czy nie zrobić takiej zupy z cukinii, gdyż akurat mam kilka na zbyciu...myślę, że jest to pomysł ;)
OdpowiedzUsuńChocooo
Bardzo smaczna jest zupa z dyni, szczególnie jeśli się ją odpowiednio przyprawi. Robię podobnie jak Ty, ale wiekszość przypraw dodaje pod koniec gotowania zamiast podsmażania na patelni. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupa!! Dzieki za super przepis! :) Ja przed serwowaniem dodaje odrobine kremu balsamico, idealnie podkresla smak!
OdpowiedzUsuń