poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Aromatyczna zupa z dyni


Niedawno zostałam zaproszona na pyyyszną zupę z dyni, której smak mnie zachwycił :) Planuje zrobić w najbliższym czasie i wtedy na pewno dodam zdjęcie. A póki co przepis, który został mi zdradzony ;)

Składniki:

500g dyni
1 litr bulionu
4 łyżki oliwy z oliwek
mała cebula posiekana w kostkę
3 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
kolendra (świeża bądź mielona)
pół korzenia imbiru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dynie kroimy w kostkę, solimy i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 min do piekarnika. Na dużej patelni na oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek, imbir oraz papryczkę chilli (ilość zależy od naszego uznania). Gdy składniki będą już miękkie, dodajemy dynię i podsmażamy wszystko jeszcze chwilę po czym przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut aż wszystkie składniki się połączą i będą idealnie miękkie, a następnie miksujemy, aby powstała zupa krem. Przyprawiamy i dekorujemy kolendrą oraz pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.

Świetnie syci i rozgrzewa :) Super połączenie przypraw i składników ;)
SMACZNEGO!

Chocoladka

4 komentarze:

  1. Ojciec Adolf Ch. jest wielbicielem dyni, a wiec zapodam mu wkrotce tą zupę. ;)
    MadSoul

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ja zastanawiam się czy nie zrobić takiej zupy z cukinii, gdyż akurat mam kilka na zbyciu...myślę, że jest to pomysł ;)

    Chocooo

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna jest zupa z dyni, szczególnie jeśli się ją odpowiednio przyprawi. Robię podobnie jak Ty, ale wiekszość przypraw dodaje pod koniec gotowania zamiast podsmażania na patelni. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna zupa!! Dzieki za super przepis! :) Ja przed serwowaniem dodaje odrobine kremu balsamico, idealnie podkresla smak!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...