Ostatnio wśród Łowczyń Smaku zawitał sezon na serniki :) Ja tym razem postanowiłam wypróbować sernik na zimno z mojej niezastąpionej książki poświęconej czekoladzie ("Czekolada" wydawnictwa Parragon Books). Super połączenie banana z kokosem i odrobiną czekolady oraz prostota wykonania sprawiły, że na pewno będzie to deser pojawiający się częściej w mojej kuchni :)
UWAGA: podaje składniki jak w przepisie oryginalnym czyli do tortownicy o średnicy 20cm ale śmiało można użyć więcej składników do tortownicy 24 cm (ja tak zrobiłam)
Składniki:
225gr herbatników z groszkami czekoladowymi
60 gr masła
350 gr półtłustego twarogu
80 gr cukru
50 gr wiórków kokosowych
2 dojrzałe banany
125 gr czekolady deserowej
1 opakowanie żelatyny
3 łyżki stołowe wody
150 gr śmietany kremówki
na przybranie: 1 banan, sok z cytryny, trochę stopionej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Uwielbiam serniki z dodatkami - limonkowy Nigelli przedstawiony na blogu przez Delicję oraz ostatni sernik MadSoul także należą do moich faworytów :)
Ten sernik oprócz super smaku bananowo-kokosowego ma jeszcze tę zaletę, że nie trzeba go piec :) Smacznego sernika :)
ChocoManiac
Sernik pyyyyycha! Zawiera wszystko co najlepsze :)
OdpowiedzUsuń