Kiedyś jadłam taką zupę w Masali, bardzo mi smakowała więc spróbowałam sama ja ugotować - z pozytywnym skutkiem :). wyszła bardzo podobna w smaku, ale gęstsza.
Soczewicę dobrze jest pomoczyć przed przygotowaniem zupy przez około godzinę, poza tym przygotownie zupy w sumie zajmuje kolejną godzinę.
Składniki:
150g żółtej soczewicy
1 cebula
świeża kolendra
1 papryczka chilli
2 duże marchewki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 skrzydełka z kurczaka
1 litr wody
kostka rosołowa
2 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy pociekaną cebulę i chilli oraz kolendrę, ibmir i curry. W litrze wody z kostka rosołową gotujemy skrzydełka z kurczaka i pokrojoną marchew.
Do wywaru dodajemy podsmażone na patelni przyprawy i soczewice, gotujemu przej 30 minut. Wyjmujemy skrzydełka i przy pomocy blendera, miażdżymy warzywa na pure.Po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy jogurt.
Smacznego
Delicja
Mniam - kolejna pyszna propozycja zupowa :) jestem jak nabardziej za!
OdpowiedzUsuńChocoManiac