niedziela, 13 marca 2011

zupa z żółtej soczewicy

Kiedyś jadłam taką zupę w Masali, bardzo mi smakowała więc spróbowałam sama ja ugotować - z pozytywnym skutkiem :).  wyszła bardzo podobna w smaku, ale gęstsza.

Soczewicę dobrze jest pomoczyć przed przygotowaniem zupy przez około godzinę, poza tym przygotownie zupy w sumie zajmuje kolejną godzinę.







Składniki:

150g żółtej soczewicy
1 cebula
świeża kolendra
1 papryczka chilli
2 duże marchewki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 skrzydełka z kurczaka
1 litr wody
kostka rosołowa
2 łyżki jogurtu

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy pociekaną cebulę i chilli oraz kolendrę, ibmir i curry.   W litrze wody z kostka rosołową gotujemy skrzydełka z kurczaka i pokrojoną marchew.
Do wywaru dodajemy podsmażone na patelni przyprawy i soczewice, gotujemu przej 30 minut. Wyjmujemy skrzydełka i  przy pomocy blendera, miażdżymy warzywa na pure.Po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy jogurt.

Smacznego

Delicja

1 komentarz:

  1. Mniam - kolejna pyszna propozycja zupowa :) jestem jak nabardziej za!

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...