piątek, 20 maja 2011

Key Lime Pie



Key Lime Pie..pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam tego przysmaku ponad rok temu w Rodeo Drive i zakochałam się bez pamięci :) Rodeo to odpowiednie miejsce dla tego ciacha, ponieważ pochodzi ono z Florydy. Co w nim takiego wyjątkowego? Nazwę swą zawdzięcza miejscowości Key, gdzie rosną bardzo malutkie, ale również dużo kwaśniejsze od "perskich" limonki, które są jednym z głównych składników ciasta. Ponadto słodycz cudownie miesza się z aromatycznymi i kwaśnymi limonkami, a spód (w oryginalnej wersji tzw. graham cracker crust) jest super chrupiącym dopełnieniem.

Składniki (dla formy na tarty - ok. 22-23cm): 
puszka kondensowanego mleka (UWAGA: musi być słodkie, ponieważ inaczej nie będzie miało odpowiedniej konsystencji)
3/4 szklanki soku z limonek (ok. 4-5 limonek, zależy jakiej wielkości)
starta skórka z jednej/ dwóch limonek (według uznania)
4 żółtka
paczka (ok.15-20 sztuk) ciastek digestive dostępnych np. w EPI lub Marks's and Spencer (naprawdę polecam digestives, jako, że próbowałam innych herbatników i spód wyszedł znacznie gorzej)
ok. 150 gr masła

Przygotowanie:
Ciastka digestives wkładamy do malaksera i mielimy. Masło topimy i stopniowo dolewamy do ciastek (zaczynamy od kilku łyżek i mieszamy całość w malakserze). Masa z ciastek i masła powinna być wilgotna i powinna się lekko kleić/ łączyć, ale musimy pilnować, aby nie zrobiła się całkiem mokra i tłusta. Tak przygotowaną masę rozmieszamy równo w formie do tarty (może być tradycyjna, szklana bądź ceramiczna), aby pokryła dno oraz boki formy. Najlepiej użyć dłoni, a później dna szklanki, aby uzyskać równą powierzchnię. Tak przygotowaną formę wstawiamy na 10 minut do piekarnika na 180 stopni, aby spód się podpiekł i miał stałą konsystencję. Następnie odstawiamy spód do ostygnięcia. Aby przygotować masę, mieszamy żółtka, wlewamy mleko kondensowane, a następnie 3/4 soku z limonek i skórkę z jednej limonki. Całość mieszamy aż masa będzie jednolita, a następnie wlewamy ją na formę ze spodem. Rozmieszczamy masę równomiernie na spodzie i wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Jeśli po wyjęciu ciasta z piekarnika będzie nam się wydawało nie do końca ścięte, nie musimy się przejmować, ponieważ musi ono stężeć chłodząc się w lodówce przez ok. 8 godzin. Dopiero wówczas możemy podawać :)

Oryginalnie na Florydzie Key lime pie podawane jest z bitą śmietaną, dla mnie wariant ten jednak odpada, bo ciasto samo w sobie jest bardzo słodkie. Dlatego też pomysł na podanie zaczerpnęłam z Rodeo Drive i zawsze jem Key Lime Pie z musem truskawkowym, który również uprzednio schładzam.

Gorąco polecam wszystkim smakoszom :D Miłość od pierwszego kęsu :) Dodatkowo zaletą ciacha jest to, że bardzo syci i jest słodkie przez co nie da się go dużo zjeść więc można się dłużej nim cieszyć lub poczęstować więcej osób :)

ChocoManiac





5 komentarzy:

  1. Mniam :) sama słodycz
    Pozdróweczki

    D.

    OdpowiedzUsuń
  2. ukochane ciasto mojego ukochanego dextera ;) i jedno z moich ukochanych, narazie tylko w rodeo drive (ktore zamkneli i gdzie my na stejka pojdziemy???)
    MadSoul

    OdpowiedzUsuń
  3. no wlasnie nie wiem gdzie na steka pojdziemy :( ale obiecuje ze jak zrobie Key Lime next time to przyniose :D

    czekooo

    OdpowiedzUsuń
  4. ja czekam na miejscowke ze stejkiem, okazuje sie ze inne stejkodajnie są dośc nietanie
    :)
    aa i na ciasto dexa tez czekam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W rodeo były also dobre skrzydełka...i brownie...no ale cóż, coś się znajdzie w zastępstwie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...