niedziela, 22 maja 2011

Piknikowy biszkopt z truskawkami i serkiem mascarpone

Biszkopt:
- 4 jajka
- 2 łyżki wody
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy




Masa:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml smietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- truskawki (mogą być maliny, jagody, jeżyny)
- esencja vaniiowa
- opcjonalnie dorzucić świeżej mięty (ja zapomniałam)

Poncz do nasączenia:
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- sok z jednej limonki
- szklanka przegotowanej wody

Ciasto : wszystkie składniki do miski wrzucić i miksować na wysokich obrotach 10 minut. Przelać do  okrągłej formy i piec około 40 min w 160 stopniach. Zanim zaczniemy kroić warstwy ciasto musi wystygnąć w przeciwnym razie nie damy rady.

Masa: Śmietę z cukrem ubić mikserem, dodać mascarpone i miksować przez chwile, dodać 4-5 drobno pokrojonych truskawek i pomiksować. Masa powinna przebywać w lodówce i tam oczekiwać na moment rozsmarowania jej na biszkopcie. ;)

Ostudzone ciasto kroimy na na trzy warstwy, rozkładamy na sreberku i nasączamy ponczem, zwłaszcza brzegi. Rozsmarowujemy masę na dolną warstwę, posypujemy pozostałymi truskawkami. Smarujemy środkowy placek od spodu i kładziemy na truskawki, potem górę środkowego placka i posypujemy truskawkami, i górny placek smarujemy tylko od spodu i nakładamy na wieżę biszkoptową.

Dociskamy, górę posypujemy cukrem pudrem.
Biszkopt powinien relaksować w lodówce przez  noc. Ale nie musi, gdyż masa jest dość stabilna, gdyż mascarpone daje radę w upale.


Myślałam, że takie duże ciasto będzie długo stało w lodówce, niejedzone. Wczoraj zrobiłam i dzisiaj już nie ma.

Ostatnio w swoim programie Nigella powiedziała, że domowe ciasta i potrawy nie muszą wyglądać idealnie pięknie. Tym teraz się kieruję, musi wyglądać pięknie ale nie idealnie ;)


Madsoul - fatsoul ;)

5 komentarzy:

  1. Madsoul ale zrobiłaś meeega ciacho! az mi slinka cieknie ;) a obiecalam sobie, ze na jakis czas koniec ze slodkosciami :P

    Czeko

    OdpowiedzUsuń
  2. nie można obiecywać sobie takich rzeczy, let's eat, let's celebrate, let get fat ;), chyba moje motto

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy bedzie mi dane zakosztowac tej slodyczy?

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro ;)
    MADSOUL

    OdpowiedzUsuń
  5. CZEMU NIE MA ŻADNYCH NOWYCH WPISÓW?!!?!?!? umarłyście z przeżarcia? /tajemnicza fanka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...