środa, 4 sierpnia 2010

Placki z cukinii, fety i ziemniakow


Posiadając wciąż zapas cukinii i nie mając ochoty ruszać na duże zakupy jedzeniowe,
pomyślałam, że wypróbuje prostą, szybką i smaczną opcję placuszkową :D Zdecydowałam
się na placki z cukinii, ziemniaków, fety, ziół, czosnku i pieprzu. Wyszła zatem wersja śródziemnomorska! Do kompletu zrobiłam omówiony już przy okazji szaszłyków sos
koperkowo-czosnkowy :)

Składniki:
1 duża cukinia lub dwie mniejsze
3-4 ziemniaki
1 jajko
2/3 szklanki mąki (lub tyle ile uważacie żeby ciasto było dostatecznie zwarte)
200gr sera feta
Zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, sól
2 ząbki czosnki

Przygotowanie:
Trzemy obraną cukinię oraz ziemniaki. W misce solimy obficie i odstawiamy na ok. 15 min, aby pusciły wodę. Po tym czasie odsączamy i dodajemy ser feta dokładnie mieszając. Dodajemy roztrzepane jajko i mąki wedle uznania, aby masa była zwarta. Obficie pieprzymy, dosypujemy przypraw, ziół, soli oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złoty kolor.

Sos koperkowo-czosnkowy:
Mieszamy jogurt grecki z dowolną ilością czosnku (jak kto lubi), poszatkowanym koperkiem oraz pieprzem i voila! :) Można dodać łyżkę majonezu.

Polecam każdemu! Pyyycha! Następnym razem wypróbuje wersję jeszcze bardziej śródziemnomorską z samą cukinią bez ziemniaków, fetą oraz oliwkami i papryką ;)

Smacznego! :D

ChocoManiac

3 komentarze:

  1. Placki z cukini to jest mój letni przysmak :) ja robie bez ziemniaków, ale ostatnio wykorzytsałam Twój pomysł z ziołami i oliwkami - super!

    Delicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! czy te placki na zdjeciu na serio ty zrobilas? jestem impressed i tez chce sasasa
    hefi

    OdpowiedzUsuń
  3. Nooo zrób koniecznie :D jak dodacie dużo ziół i Wasze toskańskie oliwki to będzie mega pychaaaa :D

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...