niedziela, 5 września 2010
penne z owocami morza
Moim zdaniem, wszystko co zawiera owoce morza, jest pyszne :) To danie, jak w zasadzie każde danie z makaronem jest proste w przygotowaniu jest jednocześnie zdowe i pożywne.
Składniki:
makaron penne
100g krewetek tiger
100 gram różnych owoców morza
pęczek zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
1 papryka żółta lub zielona
1 cebula
1 karton przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Mararon gotujemy al dente w osolonej wodzie.
opłukane owoce morza przekładamy do miski i zalewamy je bulionem, zostawiamy na 5 - 10 minut, następnie mieszamy z połową natki pietruszki, ząbkiem czosnku, czarnym pieprzem, sokie z cytryny i oliwą.
W międzyczasie, na patelni podsmażamy na oliwie cebulę i paprykę. Kiedy warzywa się przyrumienią dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i ząbek czosnku, po minucie, zalewamy wszystko przeceirem pomidorowym.
Wrzyucamy owoce morza i gotujemy aż krewetki staną się różowe.
Podajemy na wcześniej przygotowanym makaronie.
Et voila! :)
Delicja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
no niezle :) królewskie krewety musze dorwać i zszamac hehehe :) pewnie pycha penne :D
OdpowiedzUsuńChoco