poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Ciasto Orzechowe


W Ikei jadlam torcik migdalowy, pyyszny. Szukalam przepisu w necie i znalazlam, jednak po zrobieniu okazalo sie, ze to nie to ;). Jakkolwiek przepis* okazal sie spoko. Troche modyfikowalam, bo nie jest to tania opcja.

KOMPONENTY CIASTA:
100 gr orzechow laskowych
100 gr orzechow wloskich
100 gr maki tortowej
lyzeczka prochu do pieczenia
4 bialka
150 gr cukru (moze byc brazowy)
olejek migdalowy i waniliowy (dalam pol kazdego bo lubie jak pachnie ;))

KREM:
budyn waniliowy
masa krowkowa o zapachu kokosowym Bakalandu
nutella
olejek migdalowy i waniliowy

POLEWA CZEKO i PLATKI MIGDALOWE

WYKONANIE CIASTA:
zmielic na maxa orzechy, dodac mąkę, proch do pieczenia, olejki
ubic piane z cukrem
wszystko delikatnie polaczyc
wlac do okraglej tortownicy o srednicy 24cm
temperatura (zalezy od piekarnika) w moim pieklam w 160 stopniach przez 30 min.
Cisto mialo okolo 4 cm wysokosci.

WYKONANIE KREMU:
Budyn zrobic w mniejszej ilosci mleka zeby nie byl za rzadki, dodac troche masla (3 lyzki), oraz masy krowkowej w ilosci zaleznej od woli osoby robiacej ciasto, dodac olejki zapachowe.

Ciasto i krem powinny byc wystygniete. Ciasto przekroic na pol.
Posmarowac najpierw nutella, potem kremem, przelozyc ciastem.

Wierzch ciasta polac czekolada i posypac platkami migdalow. I do lodówy.

CHocoManiak i Delicjusz probowaly wiec moga szczerze pojechać po nim.
Przyznaje ze krem za rzadki i wycieka bokami ;).
To jednak jest prototyp. Next time bedzie lepiej.

MadSoul

*http://www.wielkiezarcie.com/recipe57547.html

8 komentarzy:

  1. Pojechać po Tobie? To było mega pyszne ciasto, które made my day gdyż jadłam je do kawy na śniadanko - pyszne MadSouliku!!! :D Polecam wszystkim :D

    PS. Taka moja reflaksja..musze zacząć więcej piec :D

    Chocoooo

    OdpowiedzUsuń
  2. piecz i przynoś :) sample do stejstowania
    MadSoul

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za ten przepis - przyznaje, ze czasem jechalam do Ikei tylko po to by moc zjesc tam obiad - w skład którego jak zawsze: panierowany camembert z frytkami i koniecznie torcik migdałowy; a propos - w dziale z żywnościa można torcik migdałowy zakupić, jeszcze nie próbowałam, natomiast podejrzewam że jest to dokładnie to samo ciasto, które serwowane jest w Restauracji Ikea :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o super dzięki, nastepnym razem obadam ten torcik w sklepie ikea ;)
    MadSoul

    OdpowiedzUsuń
  5. mam gooo, narazie virtualnie hehehehe :)
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70050572

    MadSoul

    OdpowiedzUsuń
  6. Sprawdzimy, kupimy, rozbierzemy na czynniki pierwsze i bedzie przepis nowy :D

    ChocoManiac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja bezczelnie wykradlam ChocoManiac'owi z talerza kesik czy dwa (przynajmniej do tylu sie przyznam) i mniam mniam, pycha :) Mimo to nie wyobrazam sobie jechania na drugi koniec Wro do IKEI zeby kupic kawalek ciasta ;) najwyrazniej nie jestem wystarczajacym lasuchem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zuzi ja mam plan zakupowy ikeowy i przy okazji wejdzie tort :) ale przyznam ze kiedys tam jechalam zeby zjesc mega pycha pikantna zupa rybna za 3 zyle w bufecie ikeaowym :)

    MadSoul

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...