sobota, 31 lipca 2010

Kurczak Marengo Napoleona

Wlasnie ogladalam kuchnia.tv i panowie przygotowali kurczaka marengo. Zainteresowalam się, ponieważ wszelkie potrawy/dania, które kryją w sobie jakąs ciekawa historię są very very welcome w moim brzuchu. Kurczaka przygotowal kucharz ze przypadkowych skladnikow, ktore akurat mial pod reka po bitwie w Marengo (Italy) Francja vs. Austria, ostatecznie wygral Napo, po bitwie zajadal sie ta potrawa i podobno nigdy nie pozwolil zmieniac receptury, ktora jest mega prosta.

Oto skladniki:
kurczak - podudzia (ja nie Napo wiec proponuje tez piersi)
pomidory - 3
czosnek
cebula
pieczarki
oliwki
wino biale wytrawne
koncentrat pom
sol
pieprz
zielona pietruszka

Dzialania:
Mieso (mozna dzien wczesniej) posoli, popieprzyc
podsmazyc na oliwie na patelni
wyciagnac mieso i do patelni wrzucic pomidory (bez skorki) i pieczarki (oczyszczone i przekrojone tylko na pól).
Poddusic, dodac kurczaka i oliwki, koncentrat, wino (uprzednio mozna w winie moczyc oliwki) i dusic.
Calosc wrzucic do piekarnika na 15-20 min.

Na talerzu posypac pietruchą.

Urzekla mnie prostota, nie ma 1000 przypraw lecz proste, latwowyczuwalne smaki, i pieczary tylko na pol mniammmmmm

MadSoul ;)

ps. fotkę dodam jak tylko przygotuję napoleońskie danie.

******* Jutro zapraszam na przepis - znaleziony w internecie- na torcik migdalowo-karmelowy serwowany w Ikei, ktory jest przepyszny! *******

3 komentarze:

  1. Wydaje sie pyszny :) kurczak z oliwkami i zapiekany - mniam :) czekam Mad Soulku na zdjecie i na ciachooooo :D

    j wczoraj po spalaszowaniu Key Lime Pie potwierdzam ze nie ma nic lepszego niz pyszne ciasto :

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro robie na obiad :) wczoraj widziałam w tv:)

    Dana

    http://zapodaj.net/efb2cbd607e3.jpg.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Kucharz ze przypadkowych składników... po bitwie w Marengo... jesteście chyba łowczynie debilizmu nie znając języka polskiego...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...