sobota, 10 lipca 2010
Makaron z łososiem w kremowym sosie
To danie zawiera same pyszne składniki i dlatego nie może być niedobre. Często je przyrządzam, więc zdążyłam opracować kilka wariacji makaronu z łososiem.
Jak większość dań, które przygotowuję jest ono łatwe w wykonaniu a jednocześnie mmmm...palce lizać :)
Składniki:
makaron: może być penne, tagiatelle lub spaghetti.
1 jajko
śmietanka kremowa i jogurt naturalny wymieszane pół na pół, tak aby dawały w sumie 400 gram ( tyle co duże opakowanie jogurtu)
100g łososia wędzonego
1-2 ząbki czosnku
1 -2 garście pestek słonecznika lub orzechów włoskich
pomidorki koktajlowe
sól i pieprz do smaku
świeża bazylia do dekoracji ( opcjonalnie)
Przygotowanie
makaron gotujemy w osolonej wodzie
w misce ubijamy jajko,dodajemy śmietankę i jogurt; mieszamy - bardzo ważne, aby sos był prawie biały i nie za gęsty, inaczej jajko się zetnie przy podgrzaniu.
Doprawiamy pieprzem i sólą
pomidorki przecinamy na pół
kiedy makaron będzie już ugotowany al dente, odcedzamy go i osuszamy
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy makaron oraz posiekany czosnek, mieszamy dokładnie, aby rozpowadzić czosnek i podsmażyć makaron z z każdej strony, posypujemy pestkami ( orzechami)
polewamy sosem i mieszamy na małym ogniu aż do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy łososia,a na wierzchu układamy pomidorki i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Pycha :P
Smacznego
Delicja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniam mniam baaaardzo to lubię!!
OdpowiedzUsuńKocham łososia :D co prawda wolę z grilla niż w paście, ale Twój przepis wydaje się pycha więc wypróbuję koniecznie :D Mniaaam :)
OdpowiedzUsuńChocoManiac
Z grilla mmmm mniam - ja lubię łososia w każdej formie, np. tost potarty czosnkiem, posmarowany kreowym serkiem, na wierzchu wędzony łosoś, odrobina koperku i świeżo mielonego pieprzu...mniaaaaaaaam, chyba trzeba zrobić osobny dział na tosty, kanapki i przkąski :) bo to jest coś co tygryski zdecydowanie lubią
OdpowiedzUsuń