niedziela, 18 lipca 2010
Risotto z owocami morza czy paella?
Jest to jedno z moich ulubionych dań, przygotowuję je według własnego pomysłu a nie przepisu z książki i dlatego nie jest to dokładnie ani włoskie risotto ani hiszpańska paella, ale raczej coś pomiędzy...
Składniki:
około 300g owoców morza - w Polsce trudno nabyć świeże więc ja korzystam z mrożonek polecam krewetki mrożone z Biedronki lub mieszankę na wagę w Almie.
2 saszetki ryżu - najlepiej sprawdza się ryż do risotto, ale może też być zwykły biały ryż
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1/2 cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
1 litr bulionu
masło lub oliwa
sól i pieprz do smaku
trochę świeżej bazylii
można też dodać słodką paprykę, 1 papryczkę chilli oraz przeróżne zioła i przyprawy, zależnie od tego jakie smaki się preferuje. Ja, w tym przypadku, oszczędnie używam przypraw, żeby nie przyćmić smaku owoców morza.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulke ( i papryczkę chilli). Wrzucamy ryż i kiedy tłuszcz zostanie wchłonięty przez ryż, dolewamy połowę bulionu. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu. Ryż nie może przywrzeć do patelni
owoce morza opłukujemy, zostawiamy do rozmrożenia.
Gdy ryż jest już miękki, dodajemy groszek, kukurydzę i czosnek ( im później dodamy czosnek tym wyraźniej będzie wyczuwalny w potrawie) przyprawiamy.
Na koniec wrzucamy owoce morza i podlewamy wszystko winem.
Pokrojoną w ćwiartki cytrynę lekko wyciskamy i układamy na wierzchu, można posypać danie świeżą bazylią.
Gdy płynne elemnty zostaną wchłonięte, danie jest gotowe.
Smacznego!
Delicja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super, że dodałaś ten przepis :) nigdy nie robiłam ani risotto ani paelli z owocami morza :)
OdpowiedzUsuńChocoManiac
Smacznego! W tej chwili jestem bardzo spragniona pizzy z Vapiano...cienkie, chrupiące ciasto mmmm mniam mniam
OdpowiedzUsuńDelicja
Ja wlasnie bylam w Vapiano :D i tez chcialam pizze, ale jak zobaczylam jaki jest makaron specjalny to zwariowalam doslownie: Pasta al Romanof z zielonymi szparagami, slodkimi truskawkami, sosem serowym i pieprzem - mniaaaaam :D
OdpowiedzUsuńpolecam :D
ChocoManiac