Przedstawiam zupełnie nowy pomysł na lekką sałatkę z tuńczyka, jej wyjątkowość polega na tym, że w przeciwieństwie do „standardowych” sałatek nie zawiera majonezu, kukurydzy ani fasoli :)
Składniki:
1 puszka tuńczyka ( w oleju lub sosie własnym)
¼ opakowania makaronu gwiazdki
1 opakowanie kiełków rzodkiewki
1 średnia cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Odrobina soku z cytryny
Można dodać też ½ słoika pomidorów suszonych
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy bardzo drobno.
Tuńczyka odsączamy.
Mieszamy cebulę, tuńczyka, kiełki i pokrojone pomidory.
Czosnek można wycisnąć, drobno posiekać lub zetrzeć na bardzo drobnej tarce.
W szklance mieszamy czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę; dodajemy trochę wody i polewamy sałatkę.
Gotowe!
Delicja
Wydaje się być pyszną i lekką sałatką :)Do tego niewymagającą dużo pracy :) na pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuń