wtorek, 27 lipca 2010

Farfalle z pieczarkami, szynką, brzoskwinią i zielonym pieprzem


Niedawno odkryłam moc świeżo mielonego, kolorowego pieprzu w połączeniu ze słodkim owocem..zakochałam się w tym zestawieniu absolutnie - kiwi i różowy pieprz, mandarynka i zielony, mango i czerwony...itd. Postanowiłam połączyć te smaki w prostym makaronie, dorzucając słonego mięsa i neutralnej, lekko gorzkawej pietruszki - 4 zmysły, 4 żywioły :)

Składniki:
Pierś z kurczaka lub ulubiony rodzaj szynki (tym razem dodałam szynkę)
0.5 kg pieczarek
3 brzoskwinie
natka pietruszki
młynek z zielonym pieprzem
sól, bazylia, tymianek
oliwa z oliwek
150-200ml śmietany 18%
opakowanie makarony farfalle (może być dowolny)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Mięso w kosteczce/ szynkę podsmażamy na oliwie aż nabierze złotego koloru, a następnie dodajemy pieczarki i obficie solimy. Czekamy aż pieczarki puszczą wodę i dusimy ok. 10 min. Doprawiamy bazylią, tymiankiem i bardzo obficie świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy brzoskwinie pokrojoną w kosteczkę, a następie pomału śmietanę i dusimy ok. 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Po chwili dodajemy makaron i mieszamy całość. Posypujemy natką pietruszki wedle uznania i jeszcze raz obficie pieprzymy. Najsmaczniejsze jest gdy podawane jest na świeżo, ale sprawdza się tez w wersji odgrzewanej :)

Jeszcze raz polecam eksperymenty z mielonym pieprzem i słodkimi owocami - ostatnio mój absolutny faworyt :)

Czekoladka ;)

1 komentarz:

  1. oooo, makaron z owocami :) całkiem fajny eksperyment. Nie dla każdego podniebienia, ale warto sprobować. Dzieki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...