czwartek, 22 lipca 2010

Faszerowane cukinie


Były już faszerowane bakłażany Delicji (pyycha przepis), a zatem teraz pora na faszerowane cukinie wedle ChocoManiaca :) Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw, ponieważ można z niej lub z jej udziałem upichcić wiele dobrych potraw, a tym razem miałam niespodziewaną ich dostawę ;)

Składniki:
3 duże cukinie
1 cebula
400gr mięsa mielonego z indyka (może być inne mięso, ja jednak preferuje z indyka)
Pieczarki (ilość dowolna) oraz zielone oliwki także w dowolnej ilości
1 puszka pomidorów
Przecier pomidorowy
Zioła prowansalskie, pieprz, sól
Cytryna oraz ok. 5 ząbków czosku
Żółty ser starty lub cieniutko pokrojony

Przygotowanie:
Cukinie kroimy na pół, wydrążamy, a następnie solimy i odstawiamy na ok. pół godziny. W tym czasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na oliwie oraz dodajemy mielone mięso.Podsmażamy jakieś 10 min, a następnie dodajemy pieczarki i obficie solimy, aby szybko puściły wodę. Gdy pieczarki zmiekną pieprzymy i doprawiamy ziołami, a następnie dodajemy pomidory i oliwki (mogą być w całości). Stopniowo dodajemy przecieru (jeśli chcemy mniej pomidorowy sos możemy dodać kilka łyżek śmietany i też powinno być pyszne ;) ). Na koniec wyciskamy czosnek i dodajemy przypraw do smaku.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Obmywamy cukinie z wody, którą puściły i nakładamy do nich gotowy farsz. Na koniec posypujemy serem.

Zapiekamy ok. 30 minut. Aby sprawdzić czy są dostatecznie miękkie możemy nakłuć wykałaczką :)

Smacznego :)

ChocoManiac

2 komentarze:

  1. CZekoladowy Maniaku cukinia jest extra! :) Super fota Kuki Monstera także niczego sobie :D

    Delicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wersja z cukinią :) farsz na pewno bardzo smaczny nawet jako sos do makaronu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...