Kolejna sycąca i zdrowa zupa krem :) Lubię zapach selera w zupie więc uznałam, że zupa-krem z selera musi być równie smakowita. Postanowiłam zestawić seler z dwoma przeciwstawnymi warzywami - ostrym i wyrazistym porem i delikatnym, słodkim batatem. Wyszło pysznie :) Bataty dodały zupie dodatkowo lekko pomarańczowego zabarwienia.
Składniki:
1 średniej wielkości seler
3 średniej wielkości bataty
1 średni por (używamy tylko białej części)
1.5 litra wywaru z bulionu warzywnego
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
świeżo mielony kolorowy pieprz, sól morska
ząbek czosnku
rozmaryn, tymianek
jogurt naturalny
Przygotowanie:
Gotujemy 1.5 litra bulionu warzywnego. Por kroimy w paski, a bataty w kostkę i całość podsmażamy na oliwie z oliwek. Po czasie solimy warzywa a następnie przykrywamy patelnie i dusimy pora z batatami przez ok. 10 minut. Seler kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Odlewamy 1.5 szklanki bulionu i zostawiamy na później. Do bulionu z selerem dodajemy pora wraz z batatami z patelnie i gotujemy całość kilka minut aż seler będzie miękki. Blendujemy całość blenderem. Jeśli krem wydaje nam się za gęsty dolewamy zostawionego na tę okazję bulionu. Następnie solimy solą morską i bardzo obficie pieprzymy (krem powinien być lekko ostry). Dodajemy ziół wedle uznania i wciskamy ząbek czosnku. Podajemy z jogurtem naturalnym do zabielenia.
Zajadam się tym pysznym kremem i nie mogę nadziwić czemu kiedyś nie przepadałam za zupami :) Wielka zaletą tej zupy jest także to, że jest naprawdę prosta i szybka. Nie mówiąc o tym jak zdrowa i niskokaloryczna. Polecam :)
ChocoManiac
Pyszka zupa :)i zdjecie tez niczego sobie ;) ostatnio ciagle mam ochote na zupe...
OdpowiedzUsuńja teeez :) Wczoraj leząc w łóżku już przed 24 miałam ochotę tak bardzo na tę zupę, że o mało nie wstałam sobie podgrzać hehe ;)
OdpowiedzUsuńTaka reklama ;)
Czeko