sobota, 26 lutego 2011

Bakława

Romby, kwadraty lub trójkąty bakławy można zwykle zobaczyć w witrynach cukierni na Bałkanach, w Grecji, lub w krajach arabskich. Przepis na to lepkie i  chrupiace ciasto zaczerpnęłam ze wspomnianej już powieści " Zupa z granatów". 
Główna trudność w jego przygotowaniu  to zdobycie ciasta pófrancuskiego -  filo. Kolejny raz sklep " Smaki świata" okazał sie niezawodnym źródłem egzotycznych składników :) Będąc w posiadaniu ciasta filo przygotowanie bakławy idzie zupełnie gładko i zajmuje wraz z pieczeniem nie więcej niż godzinę




Składniki

Ciasto filio, 18 płatów ( tyle zwykle mieści się w opakowaniu)
100g masła
100g migdałów
100g orzechów laskowych
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki cukru

Polewa:

300g cukru
300g wody
sok z jednej cytryny
1 łyżka wody pomarańczowej ( ekstrakt z kwiatu pomarańczy)
2 suszone goździki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W misce mielimy orzechy i  migdały, mieszamy z cukrem, kardamonem i cynamonem.

Dużą blachę do ciasta, o wymiarach 27x17 lub większa, smarujemy masłem. Pozsotałe masło roztapamy na patelni.
Na nasmarowanej blasze układamy 6 płatów ciasta filo, każde z osobna smarując roztopionym masłem. Najlepiej robić to pędzlem kuchennym ale można też użyć wacika kosmetycznego.
6 warstw ciasta posypujemy połową mieszanki z mielonych orzechów. układamy kolejne 6, smarując każdy masłem i  posypujemy resztą orzechowej mieszanki. Układamy resztę płatów ciasta i ostrym nożem robimy ukośne nacięcia na ostatniej warstwie.
Wkłaamy do piekarnika na 20 minut, aż góra bakławy będzie brązowa.

W międzyczasie w rondlu mieszamy cukier, wodę, sok z cytryny i wyciąg z kwiatu pomarańczy, dorzucamy goździki.  Podgrzewamy aż cukier całkowicie sie rozpuści. Usuwamy goździki. Ciepłą bakławę polewamy tak uzyskanym syropem i pozostawiamy do ostygnięcia a następnie zajadamy ze smakiem.


Delicja

3 komentarze:

  1. Mniam - potwierdzam, że bakława w wykonaniu Delicji ma wyjątkowy, egzotyczny smak :)

    Czeko

    OdpowiedzUsuń
  2. Super oryginalny przysmak. Pewnie ksiązka też ciekawa ;)

    Ruda

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło, masło, maaaaaaaaaaasło!! <3 Jadłam Delicujszową baklawe i przynależe do grona jej zagorzałych wielbicielek! Zaiste pyszny to smakołyk. I smakuje troche kwiatkami, tak delikatnie. Chyba przez tą wodę z kwiatów pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...