środa, 2 lutego 2011

Bakłażan z twarożkiem

Bakłażan moim zdaniem jest warzywem niezwykle wielofunkcyjnym. Sam nie ma  wyraźnego smaku więc można go przygotować na niezmiernie wiele sposobów, łącząc z wieloma składnikami.
Należy  do tego samego co pomidor i ziemniak  rodu roślin psiankowatych i bywa uznawany za afrodyzjak.
Warto jadać bakłażany, ponieważ zawierają sporą dawkę potasu, magnezu i cynku...a poza tym mają piękny głeboki kolor i są bardzo smaczne :)

Poniższe danie nadaje się na przekąskę, przystawkę, lub jako dodatek do mięsa lub ryb.
Przygotowanie zajmuje około 20 minut i wymaga bardzo niewielu składników.

Składniki:

1 średni bakłażan
150g twarogu
szypiorek
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
wykałaczki

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plasterki o grubości 0,5cm, solimy i gotujemy na parze przez 5 minut.
W międzyczasie siekamy szczypiorek i mieszamy w misce z twarożkiem.
Plastry bakłażana podsmażamy przez kolejne 5 minut na oliwie.
Na każdy plasterek nakładamy łyżeczką twarożek, zawijamy  i przebijamy wykałaczką.


Bakłażanowe ruloniki pysznie smakuja z sałatką ze świeżego szpinaku i pomidorków koktajlowych przyprawionych oliwą i czosnkiem.


 Smacznego,

Delicja

3 komentarze:

  1. Super pomysł na bakłażanową przekąskę :D na pewno skorzystam ;)

    Choco

    OdpowiedzUsuń
  2. O i znów bakłażan :) Fajny pomysł na szybką ale efektowną przekąskę.

    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ostatnio zmodyfikowałam lekko ten przepis i zawinęłam bakłażana ze świeżym szpinakiem, salami i fetą - zjadłam sama całego bakłażana :D

    Pozdawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...