Bakłażan moim zdaniem jest warzywem niezwykle wielofunkcyjnym. Sam nie ma wyraźnego smaku więc można go przygotować na niezmiernie wiele sposobów, łącząc z wieloma składnikami.
Należy do tego samego co pomidor i ziemniak rodu roślin psiankowatych i bywa uznawany za afrodyzjak.
Warto jadać bakłażany, ponieważ zawierają sporą dawkę potasu, magnezu i cynku...a poza tym mają piękny głeboki kolor i są bardzo smaczne :)
Poniższe danie nadaje się na przekąskę, przystawkę, lub jako dodatek do mięsa lub ryb.
Przygotowanie zajmuje około 20 minut i wymaga bardzo niewielu składników.
Składniki:
1 średni bakłażan
150g twarogu
szypiorek
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
wykałaczki
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plasterki o grubości 0,5cm, solimy i gotujemy na parze przez 5 minut.
W międzyczasie siekamy szczypiorek i mieszamy w misce z twarożkiem.
Plastry bakłażana podsmażamy przez kolejne 5 minut na oliwie.
Na każdy plasterek nakładamy łyżeczką twarożek, zawijamy i przebijamy wykałaczką.
Bakłażanowe ruloniki pysznie smakuja z sałatką ze świeżego szpinaku i pomidorków koktajlowych przyprawionych oliwą i czosnkiem.
Smacznego,
Delicja
Super pomysł na bakłażanową przekąskę :D na pewno skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńChoco
O i znów bakłażan :) Fajny pomysł na szybką ale efektowną przekąskę.
OdpowiedzUsuńM.
A ostatnio zmodyfikowałam lekko ten przepis i zawinęłam bakłażana ze świeżym szpinakiem, salami i fetą - zjadłam sama całego bakłażana :D
OdpowiedzUsuńPozdawiam :)