środa, 20 października 2010

Ensaladilla rusa czyli hiszpańska sałatka rosyjska :)


Ensaladilla rusa to nic innego jak hiszpańska wersja sałatki jarzynowej. W Hiszpanii spożywa się ją jako pierwsze danie lub w małych porcjach jako jedną z "tapas".
Hiszpański akcent tej sałatki jarzynowej to tuńczyk z puszki, lub wędzona makrela albo inna podobna ryba oraz oliwki; niektórzy dodają także szparagi.
Jak można sobie wyobrazić jest to danie proste w przygotowaniu lecz nieco czasochłonne. Do rzeczy!

Składniki:

3 spore ziemniaki
2 jajka na twardo
3 średnie marchewki
1 puszka zielonego groszku
2 puszki tuńczyka
1 średnia cebula
3-4 łyżki majonezu ( ile kto lubi)
sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i ziemniaki gotujemy, ale nie rozgotowujemy. W międzyczasie, siekamy bardzo drobno cebulę i mieszamy z tuńczykiem.
Gdy gotujące się warzywa są już miękkie, odcedzamy je i odstawiamy do ostygnięcia, to samo dotyczy jajek na twardo. Następnie kroimy wszystko w drobną kostkę i wrzucamy do cebuli i tuńczyka. Dodajemy groszek i oliwki.
Mieszamy dokładnie, dodając majonez oraz przyprawy do smaku. Najlepiem mieszać dwoma łyżkami, wszystkie składniki muszą być dokładnie ze sobą połączone.

Et voila! Smacznego


Deliciosa Delicia :)

3 komentarze:

  1. mniam mniam mniam, pamietam ten smak :) bardzo pyszniasty. Czy Delicja nie jadla jej wczoraj w pracy przypadkiem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no meeega mniam, na Delicji urodzinach był to przysmak nieziemski ;) szkoda, że nie zajrzałam wcześniej to bym ją dziś zrobiła, a tak skończylam na jednej ze swych ulubionych plus na zupie pomi, o której zaraz napisze :)

    Ale coś czuje, że ensaladilla rusa zagości w mym repertuarze ;)

    Buziaki
    ChocoManiac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi naprawdę smacznie :) Chyba się skuszę w weekend jako dodatek do jakigos mięsa.
    A.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...