czwartek, 14 października 2010
Muffinki waniliowo-cynamonowo-czekoladowe :)
Kolejny trochę jesienny przepis na pyszne i aromatyczne muffiny :) Jestem ogólnie wielką fanką muffinów, ponieważ są proste, szybkie i jest na nie mnóstwo sposobów. Próbowałam już i czekoladowych i waniliowych i wiśniowych, jednak to właśnie ten przepis skradł me kubki smakowe ;) I nie tylko moje :D
Składniki "suche":
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1.5 tabliczki mlecznej czekolady oraz bakalie jakie mamy pod ręką
brązowy cukier
Składniki "mokre":
1 szkl. mleka lub jogurtu
1/2 szkl. oleju
1 jajo
kilka kropli aromatu waniliowego.
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Składniki "suche" mieszamy dokładnie i łączymy ze sobą. Kruszymy/kroimy czekoladę na malutkie kosteczki oraz dorzucamy do składników suchych. To samo robimy z ulubionymi bakaliami. Składniki "mokre" mieszamy w drugiej misce najlepiej trzepaczką. Następnie wlewamy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy aż do połączenia. Wkładamy do foremki na muffinki lub do jednorazowych foremek (mniej więcej na 2/3 wysokości). Następnie każdą muffinkę posypujemy ok. pół łyżeczki brązowego cukru. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 20-25 min. do wyrośnięcia i zarumienienia.
Efektem są bardzo aromatyczne ciastka, w których smak cynamonu, stopionej czekolady i olejku waniliowego łączy się w znakomitą mieszankę. Brązowy cukier na górze muffinek dodaje im chrupiącej i pysznej skorupki.
Smacznego wieczoru z muffinkami życzy
ChocoManiac :D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mistrz, po prostu mistrz świata !!!!
OdpowiedzUsuńCiacho-MuffinŻerca aka CookieM.
My też zrobiliśmy ten przepis i było pyszne : )
OdpowiedzUsuńCiao!
wreszcie muffinki! Choco, jak tylko dorwę foremki do babeczek, działam!
OdpowiedzUsuńDelicious :)
Dzisiaj biore sie za nie:) Besitos
OdpowiedzUsuńświetny przepis, dodaję do listy potraw do wykonania :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Emma.
www.emmagotuje.blogspot.com