środa, 13 października 2010

Jesienna zapiekanka ziemniaczana


Pierwsze chłody, a więc pierwszy przepis na naprawdę sycącą zapiekankę :) Ma w sobie wszystko co lubię, a więc ziemniaki, boczek, cukinię, czosnek, ser pleśniowy i parmezan :) Składniki zatem typowo jesienne - ostatnie zbiory cukinii, szczypta parmezanu przypominająca o lecie oraz dosyć tłusty boczek :) Zapraszam do spróbowania :)

Składniki:
ok. 0.75 kg ziemniaków
5 plastrów boczku
4 plastry innej, najlepiej wędzonej wędliny
200 ml śmietany
2 jajka
mała cukinia
ser Camembert lub Brie
starty parmezan (lub żółty ser o charakterystycznym smaku)
4 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Polecam ugotować ziemniaki, ale tak, aby nie były bardzo miękkie. Najlepiej podsmażyć również cukinię żeby puściła soki oraz boczek, aby wytopić tłuszcz. Następnie kroimy ziemniaki w plastry, cukinię w talarki a boczek w kostkę. Kroimy w kostkę także wędlinę, a ser pleśniowy w cienkie plastry. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy śmietanę, a następnie solimy, obficie pieprzymy, wciskamy dwa ząbki czosnku oraz ulubione przyprawy. Żaroodporną formę lekko smarujemy olejem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W formie układamy ziemniaki, które posypujemy tymiankiem i pieprzem, boczek, trochę parmezanu, cukinie, plastry sera pleśniowego oraz sypiemy bazylią i oregano. Układamy tak kilka warstw, na górę wyciskamy dwa pozostałe ząbki czosnku, obficie pieprzymy i doprawiamy. Następnie zalewamy sosem śmietanowym i zasypujemy całość dosyć grubą warstwą parmezanu. Polecam polać sosem z umiarem, aby zapiekanka była w miarę zwarta. Zapiekamy ok. 25-30 minut, najpierw w 160 stopniach, ab ser się nie spalił, a potem podwyższamy temperaturę do 180 stopni.

Ja właśnie wyciągnęłam moją z piekarnika i pięknie pachnie mieszanką tych składników, a na górze ma chrupiącą skórkę z parmezanu :D

Fajne w zapiekankach jest to, że jak ma się bazę w postaci ziemniaków i dobre przyprawy to można do nich wrzucić dowolne składniki. Dla mnie akurat to połączenie wydaje się idealne ale eksperymenty są również mile widziane :)

Polecam i smacznego :)

ChocoManiac

3 komentarze:

  1. Tak, to jest zdecydowanie danie jesienno zimowe: ziemniaki, boczek, wedlina i ser - smakowicie :)

    Delicja :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Zainspirowałam się, zmodyfikowałam i wyszło mistrzostwo świata:)Nic, tylko palce lizać*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...