poniedziałek, 18 października 2010

Penne z kurczakiem, koprem, rukolą oraz sosem śmietanowo-cytrynowym



Wspominałam już wielokrotnie, że kocham kuchnię włoską, a szczególnie makarony :) Ta pasta ma w sobie tyle pysznych składników świetnie do siebie pasujących, że mogłabym ją jeść w kółko. Chrupiący kurczak w ziołach i cytrynie, świeża rukola i słodko-gorzkawy koper, a wszystko to pachnące cytryną, tymiankiem i rozmarynem - mniaaaam :)

Składniki:
400 gr makaronu penne
podwójna pierś z kurczaka
średni koper włoski
50 gr rukoli
300 ml śmietany (najlepiej 18%)
sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, rozmaryn
3 cytryny
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
parmezan

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente i odstawiamy skropiony oliwą. Kroimy kurczaka w drobną kostkę. Solimy, obficie pieprzymy, posypujemy tymiankiem, rozmarynem oraz polewamy sokiem z połowy cytryny. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na oliwie. Gdy cebula mięknie polewamy ją kilkoma kroplami soku z cytryny. Gdy cebula jest zeszklona i zaczyna się przypalać wrzucamy na patelnię kurczaka i podsmażamy go na złoto. W trakcie smażenie kropimy cytryną. Gdy kurczak jest gotowy wsypujemy pokrojony w kostkę koper włoski. Raz jeszcze pieprzymy składniki na patelnie. Gdy koper zmięknie wrzucamy rukolę, a następnie zalewamy śmietaną. Dusimy na małym ogniu, a następnie dodajemy sok z połówki cytryny oraz startą skórkę z całej cytryny. Całość posypujemy tymiankiem i raz jeszcze pieprzymy. Podajemy posypane parmezanem.

Soczysta cebula, aromatyczny koper, dużo pieprzu i świeża rukola to sposób na pycha danie :D Polecam :)

ChocoManiac

3 komentarze:

  1. Super przepis i świetne zdjęcie :)
    Pozdrawiam,
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdjecie mowi samo za siebie mmmmm

    Delicja :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...