piątek, 18 lutego 2011

Lody z białej czekolady podane z musem truskawkowym i ciepłą polewą czekoladową


Zastanawiałam się jakiś czas jaki przepis mogłabym zrobić z okazji Czekoladowego Weekendu (http://atinabc.blox.pl/2011/01/Zaproszenie-na-Czekoladowy-Weekend.html) i z pomocą przyszła świetna książka "Czekolada" z wydawnictwa Parragon Books, którą dostałam niedawno w prezencie :) Osobie, która sprawiła mi ten podarek baaardzo dziękuję, a czytelnikom polecam tę pozycję. Ci, którzy znają tę książkę wiedzą, że zawiera tyle świetnych przepisów na dania z czekoladą, że nie można się oderwać. Zdecydowałam jednak, że przyrządzę coś czego jeszcze nigdy nie próbowałam - lody :) Zdecydowałam się na lody z białej czekolady i uznałam, że pysznym dopełnieniem będzie ciepła polewa z czekolady deserowej oraz orzeźwiający mus truskawkowy.

Składniki:
1 jajko plus 1 żółtko
2 łyżki stołowe cukru
150gr białej czekolady
300ml mleka
150ml śmietanki kremówki (30 lub 36 procentowej)
mus z mrożonych truskawek - ilość wedle uznania
100gr czekolady deserowej



Przygotowanie:
Należy ubić jajko, żółtko i cukier. Powinien powstać trochę rzadszy kogel-mogel. Połamać białą czekoladę na kawałki, wsypać do miski, dodać 3 łyżki mleka i roztopić w kąpieli wodnej (nad gotującą się wodą). Odkładamy miskę z czekoladą i następnie zagotowujemy pozostałe mleko i doprowadzamy prawie do wrzenia. Gorące mleko ostrożnie przelewamy do kogla-mogla cały czas mieszając. Miskę z masą jajeczną oraz mlekiem umieścić nad kąpielą z wrzącą wodą i mieszać aż masa zgęstnieje. Wlać czekoladę i ponownie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć masę do wystygnięcia. W międzyczasie ubić śmietanę aż będzie puszysta i dodać do ostudzonej masy. Całość przełożyć do odpowiedniego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 1-2 godziny. Następnie masę przełożyć do miski i ucierać do uzyskania gładkiej masy i ponownie zamrozić na ok 1-2 godziny aż do uzyskania pożądanego zmrożenia (konsystencji lodów).


Jak wspomniałam, ja podałam lody na musie truskawkowym polane roztopioną gorzką czekoladą - niebo w gębie :) Połączenie zimnych, kremowych, słodkich lodów, orzeźwiającego musu i ciepłej, gęstej oraz lekko gorzkiej czekolady jest bezbłędne.

Polecam ten pyszny deser nie tylko czekomaniakom jak ja i wszystkim życzę udanego Czekoladowego Weekendu :)

ChocoManiac

6 komentarzy:

  1. heheheh no to widze czeko faze bo ja dzisiaj wieczorem robie mus czeko wg gordenio ramzenio z konfa wisniowa, mam nadzieje ze wyjdzie to tez zamieszcze moja czeko alternativa :)

    MadSoul :)

    a wlasnie trzeba sprobowac kiedys mieso z czeko-chilli tak po mexykansku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam lody, super pomysl z bialej czekolady :)i polane ciemna czeko

    Ja kiedys robilam mieso z czeko chilli i mozna tez takie zjesc w mexico bar, baaardzo dobre :)

    Pozdroweczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm...czekolada i chilli jest to super połączenie więc z mięsem może też by wyszło :D

    Madsoul Twoj czeko-deser pewnie też będzie pyyycha :D

    A lody są mega pyszne i następnym razem jak Was zaproszę to je zaserwuję :)

    Buziaki i pozdrawiam,
    CzekooManiakk

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna propozycja:) Cieszę się, ze razem czekoladujemy! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również zawsze cieszę się z czekoladowania :)

    ChocoManiac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. łał, ale pyszności :) za dawno do Was nie zaglądałam :)

    Pozdrawiam!
    Ruda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...