środa, 2 lutego 2011

Śródziemnomorskie nadziewane bakłażany - wersja „biała”

Uwielbiam łączyć rozmaite dodatki i wyszukiwać nietypowych smaków. Do tego celu (jak wspomniała w poprzednim poście Delicja :) )bakłażan jest cudownym warzywem, ponieważ można z niego wydobywać różne smaki. Ta wytrawna wersja bakłażana zapiekanego z „białymi” dodatkami gwarantuje niezapomniane połączenie smaków i aromat jak z nadmorskiej, śródziemnej tawerny.
Składniki:
2 sredniej wielkości bakłażany
podwójna pierś z kurczaka
2 gruszki
30 dg pieczarek
200 gr sera pleśniowego
50 gr parmezanu
10 suszonych pomidorów
BESZAMEL:  50gr mąki, 50 gr masła, 400ml mleka, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie
Sos jogurtowy: jogurt naturalny, koperek, 3 ząbki czosnku, sok z limonki
Zioła – bazylia, tymianek

Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy miąż, aby uformować z nich łódki. Płuczemy je i solimy z obu stron po czym odkładamy, aby puściły sok. W międzyczasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami, skrapiamy limonką a następnie podsmażamy na złoto na rozgrzanej oliwie i odkładamy do miseczki. Pieczarki kroimy w plastry i również podsmażamy na oliwie. Solimy i pieprzymy, aby puściły sok, a następnie chwilę dusimy, odsączamy i przekładamy do miseczki. Gruszki kroimy w plastry, a ser pleśniowy i suszone pomidory w kosteczkę. W międzyczasie płuczemy i wycieramy bakłażany, a następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na ok. 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy.

Sos beszamelowy:

Do rondla wkładamy 50gr masła i rozpuszczamy aż pojawi się piana. Następnie wrzucamy 50gr mąki i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta masa. Następnie stopniowo dolewamy ciepłego mleka i cierpliwie mieszamy aż sos będzie gładki. Odstawiamy z palnika i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tym razem modyfikuję beszamel dodając dwa ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie.

Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i odkładamy W osobnej miseczce mieszamy kawałki piersi z kurczaka, pieczarki, gruszkę, pomidory oraz ser pleśniowy, a następnie zalewamy beszamelem i mieszamy. Nakładamy farsz do bakłażanów i posypujemy ulubionymi ziołami oraz parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut aż bakłażany będą miękkie a ser zbrązowieje.

Bakłażany podajemy tuż po wyciągnięciu z piekarnika wraz z sosem jogurtowym czosnkowo-koperkowym.


Sos jogurtowy czosnkowo-koperkowy:

Do jogurtu wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, łyżkę soku z limonki, siekany pęczek koperku oraz obficie pieprzymy.

Bakłażan rozpływa się w ustach – soczysty kurczak, słodka gruszka ze stopinym serem pleśniowym oraz nuty pomidorów i pieczarek :) Polecam na wytrawną przystawkę.

Zdjęcia wyjątkowo by Kamil Czaja
Zainteresowanych serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony:   www.kamilczaja.com


ChocoManiac

6 komentarzy:

  1. Prezentuja sie znakomicie i zapewne tak tez smakuja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to juz wiem, co bedzie w sobote na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pycha bakłażan :) u mnie też może w sb na obiad :) Świetne zdjęcia :)

    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie się prezentuje i do tego cudowne zdjęcia.

    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. zaraz będę jesc :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wypróbowałam przepis :) na pewno jeszcze powtórzę...a dziś robimy z mięsem mielonym i mozzarellą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...