niedziela, 17 października 2010

Chrupiące ziołowe ziemniaczki oraz czosnkowa cukinia

Dziś prezentuję dwa super pomysły na dodatki pasujące niemal do wszystkiego - różnego rodzaju mięs, sałatek lub jako oddzielna przekąska. Oprócz tego, że są pyszne mają jeszcze ten plus, że kosztują naprawdę niewiele.

Chrupiące ziołowe ziemniaczki
Jestem absolutną fanką ziemniaków i to od gotowanych, przez młode z koperkiem, z ogniska, z cebulką i oczywiście pieczone. Te ziemniaczki jednak są moimi zdecydowanie ulubionymi i polecam każdemu miłośnikowi tego warzywa :)



Składniki:
dowolna ilość ziemniaków
sól, świeżo mielony pieprz
tymianek, bazylia, rozmaryn
3 ząbki czosnku
olej
cytryna

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy z łupinach (bez znaczenia czy młode czy nie). Gotujemy do momentu, w którym będą średnio miękkie. Wyjmujemy, studzimy, kroimy na plastry, a następnie każdy plaster na 4 części. Oprószamy obficie pieprzem i ziołami i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na patelni najpierw na średnim ogniu ok. 10 minut, a gdy będą miękkie podkręcamy ogień, wciskamy czosnek i przypiekamy ziemniaczki. W trakcie dodajemy pieprzu oraz ziół, a gdy skórki zaczną się przypalać skrapiamy sokiem z cytryny. Efektem są bardzo chrupiące ziemniaczki pachnące ziołami, cytryną i czosnkiem. Pycha! Ponadto tymianek i cytryna razem dają niesamowity smak :)

Czosnkowa cukinia

O cukinii pisałam nieraz, ten pomysł jednak jest o tyle wyjątkowy, że wymaga naprawdę niewielkiego nakładu pracy :)



Składniki:
3 średniej wielkości cukinii
5 ząbków czosnku
świeżo mielony pieprz, sól
bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek
oliwa z oliwek

Cukinie kroimy wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz na pół, aby uzyskać ćwiartki. Bardzo dokładnie "dziobiemy" miąższ każdej ćwiartki widelcem. Do miseczki wlewamy ok. 3-4 łyżek oliwy oraz wsypujemy dużo pieprzu, ziół, szczyptę soli oraz przynajmniej 5 ząbków czosnku. Polewamy obficie ćwiartki cukinii, lub najlepiej marynujemy 20 minut, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut na 180 stopni. Cukinie są gotowe jeśli są miękkie oraz przybrązowione z góry :D

Muszę uczciwie przyznać, że tak jak ziemniaczki są autorskim, wypracowanym przepisem, tak sposób na cukinie został znaleziony na super stronie Kwestia Smaku - polecam gorąco :)

Ponadto raz jeszcze polecam obydwa przysmaki szczególnie jako dodatki do mięs :D Pycha :)

ChocoManiac

1 komentarz:

  1. Smakowite dodatki :) Mam ochotę szczególnie na takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...