piątek, 28 stycznia 2011

BROWNIE MEGA BROWNIE




Zacznę od przeprosin, bo w grudniu zapowiadałam dużo przepisów a nic nie zamieściłam. Bezczelnie powiem, że powód jest jeden mały już 5-cio miesieczny ;) heheheh

A  teraz BROWNIE - KOCHAM TO CIASTO :) co kosmiczne czekoladowe moce ma







SKŁAD:
7-8 fig (ja daje suszone, choc w oryginalnym przepisie nie jest powiedziane jakie)
20 dag gorzkiej czeko (ja daje 25 heheh)
20 dag masła osełkowego
6 jajek
30 dag cukru brązowego
10 dag mąki tortowej lub luksusowej
5 dag orzechów włoskich
odrobina alkoholu do moczenia fig - rum najlepiej, ja ostatnio użyłam żubrówki i nie wpłynęło to na zmniejszenie jakości ciasta, właściwie bez znaczenia

PRZYGOTOWANIE:
Figi moczą się w alko. W kąpieli wodnej rozpuścic pokłamaną czeko i dodac maslo i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszac, jest to pyszna mieszanka. Bialka ubic mikserem z brazowym cukrem na sztywną masę (taka co z miski nie wyleci ;) ), miksujac dodawac żółtka i mąkę. Wlac powoli ustudzoną masę czeko-masło i mieszac łyżka albo innym wiosłem. Dodac pokruszone orzeszki oraz wymoczone i pokrojone figi.
Blachę wyścielic papierem do pieczenia.
Ciasto piec 20 min w temperaturze 190*C.

Piec w blaszce takiej aby ciasto mialo góra 1,5 cm wysokosci po wylaniu masy.
Ja piekę w dwóch foremkach rynnach, gdyż lejący środek Brownie nie do końca  mnie przekonuje bo nigdy nie wiem czy to surowe czy ok. A więc piekę nawet trochę dłużej, co ciekawe góra nie przypala się a ciasto ostatecznie jest mega puszyste i lekkie, a gorące wyjęte z piekarnika mogę zjeśc całe.

Przepis z gazety ukradziony, nie wiem jakiej gdyż na wyciętym świstku jest.


MadSoul

2 komentarze:

  1. Świetny przepis na brownie. Uwielbiam to ciasto (u mnie na blogu też niedawno gościło), a z dodatkiem fig jeszcze nie jadłam. Fajne połączenie smaków. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest NJALEPSZE brownie jakie w życiu jadłam, a jadłam juz własnej roboty, znajomych roboty i w restauracjach, bo kocham brownie. Nie do przebicia :D MadSoul i jej brownie jednak rządzi!!! Polecam!

    CzekoManiak

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...