niedziela, 9 stycznia 2011

Krem brokułowo-porowy


Zupy lubię, ale nie jestem wierną fanką. Głównie kojarzą mi się z okresem zimowym i z ich rozgrzewająco-sycącymi właściwościami. Od pewnego czasu jednak chodziła za mną ochota na lekką i zdrową zupę-krem :) W ten weekend wpadłam na zrobienie zupy w barwie zielonej :) Idealne do tego celu wydawały się brokuły, ale aby zupa nie była mdła postanowiłam zestawić je z ciekawym w smaku porem. Wynik całkiem pyszny i zadowalający :)

Składniki:
600-700gr brokułów
2 średniej wielkości pory lub jeden duży
2-3 średniej wielkości ziemniaki
ok. 1 litra bulionu warzywnego/ wywaru z warzyw
marchew, seler, pietruszka
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku
pieprz świeżo mielony, sól morska, kolendra
jogurt naturalny

Przygotowanie:
Gotujemy ok. 1 litra bulionu z kostki warzywnej. Aby był bardziej aromatyczny wrzucamy marchew, seler i pietruszkę. Bulion odstawiamy i wyjmujemy z niego warzywa, a w garnku z grubym dniem (lub na patelni) rozgrzewamy ok. 7 łyżek oliwy i wrzucamy pokrojony w paski por. Podsmażamy, a następnie przykrywamy i dusimy. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w drobną kosteczkę, solimy i dusimy razem przez ok. 5-10 minut aż warzywa lekko zmiekną. Następnie zalewamy bulionem (lub przekładamy do garnka i zalewamy bulionem jeśli dusiły się na patelni). Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, a następnie dorzucamy kwiatki brokułów. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, a później miksujemy blenderem. Wciskamy czosnek, solimy i obficie pieprzymy oraz dodajemy kilka uprzednio rozmiażdżonych ziaren kolendry.

I oto krem z brokułów i porów gotowy :) Bogaty aromat porów, brokułów oraz odrobiny czosnku i kolendry daje super połączenie. Ja podałam z grzankami podsmażonymi na oliwie oraz łyżką jogurtu naturalnego dodanego do zupy na talerzu. Dla szukających zdrowej i niskokalorycznej alternatywy zabielanej zupy jogurt jest idealny - lżejszy niż śmietana a w smaku jeszcze pyszniej łagodzi zupę :)

Polecam zupę krem zmiksować także z serem camembert lub pleśniowym - niebo w gębie :D Już nie takie lekkie, ale naprawdę pyszny krem - polecam z serem pleśniowym Lazur :)

Smacznego kremu :)
ChocoManiac

6 komentarzy:

  1. Ale pycha zupa krem :) Lubię kremy i chyba racja, że same brokuły mogłyby być za mdłe :)

    Pozdrawiam,
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja znowu zrobilam ciastka orzechowe te przedswiateczne i meeeega daja rade pyszne kruchości ;)

    MadSoul ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy kremy i w ogóle zupy, a Wasz blog bardzo ciekawy :) Trafiłam przypadkiem.

    Co do serka to polecam spróbować też dodać topiony jak pleśniowy się znudzi.

    Pozdrawiam,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń
  4. będę dzisiaj robic :)
    3majcie kciuki

    MadSoul

    OdpowiedzUsuń
  5. a wiec zrobilam wtedy byla pyycha, powrzucalam do srodka ser plesniowy z zielonym pieprzem i bylo idealnie :)
    nawet moja mama powiedziala ze zupa spoko mniam :)

    Madsoul

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...