wtorek, 4 stycznia 2011

Kolorowa sałatka z balsamicznym sosem miodowo-ziołowym

Po świętach nadszedł okres kiedy postanowiłam odpuścić sobie na jakiś czas kapusty, sosy, czekoladki i inne pyszne, ale bardzo kaloryczne i ciężkostrawne potrawy i powrócić do lekkiej diety śródziemnomorskiej :) Przez najbliższy czas postaram się otaczać głównie świeżymi sałatkami oraz rybami i chudym mięsem z piekarnika. Oczywiście nie jedynie ale głównie, ponieważ innych smakołyków również potrzebuję :)

Sałatki są dla mnie rajem nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka, dlatego zawsze staram się żeby były ciekawe i kolorowe. Ponadto ich urok polega na tym, że nie trzeba nic odmierzać, odliczać, a jedynie wrzucać do miski świeże warzywa i owoce jakie bardzo lubimy oraz obowiązkowo przyrządzić do nich pyszny sos :) Tak więc poniżej luźna propozycja świeżej, kolorowej sałatki.

Składniki:
1 główka karbowanej sałaty lollo (lub rzymskiej)
3 pomidory
1 żółta papryka
1 szczypiorek wraz z szalotką
1 pomarańcza

Pomidory, paprykę oraz obraną pomarańczę kroimy w kostkę. Szalotkę oraz szczypiorek szatkujemy i dorzucamy do warzyw. Na koniec szarpiemy sałatę na średniej wielkości kawałki i dodajemy do całości. Zalewamy sosem balsamicznym.

Sos balsamiczny miodowo-ziołowy:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżkę octu balsamicznego
1 łyżkę miodu
bazylia, rozmaryn
świeżo mielony pieprz oraz sól morska

Wszystkie składniki mieszamy w małym naczyniu. Soli dodajemy dosłownie dwie szczypty, natomiast pieprzu oraz ziół obficie. Pyszny, orzeźwiający sos balsamiczny o lekko słodki posmaku gotowy :) Polecam do wielu sałatek, szczególnie tych warzywno-owocowych.

Smacznego :)
ChocoManiac

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na sos - myślę, że wypróbuję, ale bez octu balsamicznego, którego nie posiadam.

    PS. Bardzo lubię świeże sałatki :) Dodałabym jeszcze pierś z kurczaka.

    Magda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...