sobota, 4 grudnia 2010
Krewetki a la plancha w ziołach, czosnku i białym winie
Owoce morza są znakomitą przekąską, przystawką, daniem, głównym, dodatkiem itd :) Jednym z moich absolutnie ulubionych owoców morza są krewetki a szczególnie tiger :) W krajach gdzie owoce morza są codziennością (Hiszpania, Grecja) najbardziej lubię je podane w prosty sposób, w dziewiczej postaci ze skorupką do obrania, gdyż sama ich świeżość jest rarytasem. U nas w Polsce, gdy kupuje się mrożonki, należy jednak skupić się na dobrym doprawieniu tych przysmaków. Dziś zaprezentuję sposób na szybkie i przepyszne danie z krewetek - z ziołami, czosnkiem, białym winem i skropione cytryną. A la plancha - czyli po prostu na patelni :)
Składniki:
1/2 kg krewetek tiger
oliwa
kolendra, bazylia, rozmaryn
4 ząbki czosnku
lampka białego wina
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Rozmrażamy krewetki tiger i jeśli były nieobrane to obieramy. Następnie skrapiamy je oliwą, wyciskamy na nie czosnek i obficie posypujemy bazylią i rozmarynem oraz pieprzem. W moździerzu gnieciemy kolendrę i dosypujemy ją do krewetek. Tak zamarynowane odstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy krewetki. Smażymy ok. 7 minut, a następnie podlewamy białym winem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 3 do 5 minut. Et voila - podajemy na talerzu wraz z cytryną do skropienia. Wówczas mają najlepszy aromat, a połączenie kolendry z czosnkiem i białym winem jest bezbłędne :)
Smacznego!
KrewetkoManiac ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
KREWETYYYYY mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na krewetki - prosty, szybki a takie pyszne i aromatyczne mogą wyjść. Fajnego macie bloga :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Krewetki to jest właśnie "to" danie :)
OdpowiedzUsuńKaśka
Brawo!! Przepyszne danie, kolacja we dwoje...
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!!!! Pyszne danie, moja żona uwielbia, gdy podam to danie!!!
OdpowiedzUsuń