Znalazłam w lodówce następujące przysmaki: ser owczy typu „oscypek” oraz szynkę tyrolską i zaczęłam się zastanawiać jak najefektywniej użyć tych przysmaków. Zdecydowałam, że wspólnym mianownikiem tych frykasów jest to, że pochodzą z gór a zatem mogą posłużyć jako baza sycącej ziemniaczanej, prawdziwie górskiej zapiekanki :D Mój apetyt podpowiedział mi dorzucenie jeszcze pieczarek i salami do kompletu :)
Składniki:
500gr ziemniaków
duży ser owczy typu oscypek
kilka plastrów szynki tyrolskiej (lub innej cienkiej i aromatycznej szynki)
kilka plastrów salami
300gr pieczarek
1 jajko
sól, świeżo mielony pieprz
rozmaryn i bazylia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy pilnując aby się nie rozgotowały, a następnie kroimy w plastry. Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Chwilę podsmażamy a następnie obficie solimy, aby puściły wodę i dusimy ok. 10 minut. Szynkę i salami kroimy w paski, a ser owczy ścieramy na grubych oczkach. Jajko roztrzepujemy w miseczce obficie soląc, pieprząc oraz dorzucając do niego przypraw. Formę na zapiekankę nacieramy oliwą, a następnie układamy składniki zapiekanki w następujący sposób: najpierw ziemniaki, które pieprzymy i sypiemy przyprawami, a następnie pieczarki, szynkę, salami i ser. Po ułożeniu ostatniej warstwy zalewamy całość równomiernie jajkiem oraz obficie posypujemy startym serem owczym. Pieczemy w 180stopniach ok.30 minut.
Pachnący stopiony ser wraz z aromatyczną szynką i salami plus oczywiście ziemniaczki – pyszne i syte zimowo-górskie danie :D
ChocoManiac
Pyszna zapiekanka, troche słona szynka i oscypek a do tego słodkawy ziemniak, mniam
OdpowiedzUsuńJa lubie tez z boczkiem i camembertem na wierzchu albo z dodatkiem batata...
Delicja
Uwielbiam zapiekanki z ziemniakami i lubię też oscypki więc może się skuszę na to połączenie. Tylko gdzie tu kupic oscypka? :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
A.
Hej A.
OdpowiedzUsuńJeśli jesteś w Wrocławia to proponuję teraz poszukać na jarmarku świątecznym. Jeśli nie to w Almie lub EPI jest duży wybór serów więc na pewno znajdziesz jakiś owczy ser przypominający oscypka :)
Pozdrawiam,
ChocoManiac