środa, 15 grudnia 2010

Bawarski placek świąteczny

Przepis ukradłam koleżance z pracy Pauli ;) ale otrzymałam autoryzację na publikację.

SKŁAD CIASTO:

30 dkg miękkiego masła (dobrej jakości polecam osełkowe)
2 jajka
16 dkg brązowego cukru
2 łyżki olejku waniliowego
40 dkg mąki

Mieszamy wszystko razem. Powstanie masa o konsystencji ciasta na kopytka. Wkładamy na blachę. Ok 1 cm grubości ma miec ciasto.
Pieczemy 20-25 min w 180 *C w piekarniku z termoobiegiem. Nie dopuścic do tego zeby ciasto zbrązowiało.

SKŁAD MASA:
5 dkg masła
10 dkg cukru brązowego
pół łyżeczki soli
90 dkg zagęszczonego mleka słodzonego w puszce
puszka (20 dkg) orzeszków SOLONYCH
opcjonalnie olejek pomarańczowy i waniliowy pare kropelek
opcjonalnie skórka starta z jednej pomarańczy

Masło, cukier, sol, mleko z puszki gotujemy na malym ogniu przez 5-10 min. Ostro mieszamy bo lubi sie przypalac. Na koniec dodajemy olejki, skorki pomar. i orzeszki.

Polewamy ciasto wyjęte z piekarnika, i pieczemy razem z masą okolo 12-15 minut.

MadSoul 

6 komentarzy:

  1. Mniam mniam mniam :D Ja chciałam nadmienić, że MadSoul była taka kochana i dała mi trochę przysmaku i jest on naprawdę wyśmienity :D wiec jak ktos nie jest pewien czy go robic czy nie, odpowiedz brzmi TAAAK!!! :D

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest TO ciasto, pyszka :)

    Delicja

    OdpowiedzUsuń
  3. a mama Małego Sadka mówi że też uwielbia to ciasto! i właśnie je robi i nie pozwala mi mieszać!

    OdpowiedzUsuń
  4. to mama potem powie jak wyszło i uwaga na mozliwosc pojawienia sie zakalucha
    :)
    MadSoul

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja powiem za mamę Małego Sadka, że wyszło pyyyycha ;) i dziś je pałaszowałam w pracy i nawet kawałeczek w pociagu ;) Dziękuje zatem i MadSoulowi i mamie Małego Sadka czyli Sadziuszce :)

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń
  6. ech najlepiej to jakby Paula przyniosła... ;) ale już trudno - ROBIE!!! na jaką to foremkę (wielkość)?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...