czwartek, 8 lipca 2010

Nadziewane bakłażany zapiekane z mozzarellą


Bakłażan jest jednym z moich ulubionych warzyw, ponieważ można je przygotowywać na mnóstwo różnych sposobów. Sam nie ma wyraźnego smaku,więc zleżnie od tego z czym go podamy, może smakować rozmaicie. Danie,które teraz przygotujemy, mimo, że może wydawać się skomplikowanym, zupełnie takie nie jest :)

Składniki:

3 średnie bakłażany
ok 30dkg mięsa mielonego
1 karton pomidorów krojonych bądź sos pomidorowy
cebula
1 kula sera mozzarella
1 ząbek czosnku
zioła: bazylia, oregano, tymianek...( najlepiej świeże, ale suszone też będą pasować)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulkę,
dodajemy mięso mielone, gdy się zarumieni dodajemy czosnek i zalewamy wszystko pomidorami.

Ser mozzarella kroimy w plastry

bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wykrajamy miąższ.
Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych bakłażanów a następnie przykrywamy plastrami mozzarelli.

Tak przygotowane bakłażany układamy na płaskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku przez około 20 min lub aż bakłażany wystarczająco zmiękną.

SMACZNEGO!

Delicja

6 komentarzy:

  1. Nie bylam dotychczas fanka baklazanow, ale to danie jest rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Delicjo :) Ja mogę dodać, że robię bakłażany tak samo, jednak dodaję jeszcze oliwki, więcej czosnku trochę sera pleśniowego :D Myślę, że w obu wersjach pycha :D

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robilam tez wersje z cukinia zamiast baklazana i zoltym serkiem na wierzchu i tez bylo pyyyyyyycha :) do tego lampka zimnego bialego wina i bloooooooogosc :) a z cukinii pyszne tez jest leczo hehehhehe! czekam na jakis przepis z tej dziedziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim razie czekamy na przepis na to pyszne leczo :D chętnie dodamy lub również jesteś zaproszona do dodania :D właśnie takich przepisów "jednogarnkowych" hehehe mi brakuje ;)

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń
  5. ChocoManiaczku :) chyba coco zawrocilo w glowie, albo wizja lecza zamglila Ci wzrok ;) Chodzilo mi o to ze czekam az WY, kochane lowczynie smaku, dodacie jakis dobry przepis na leczo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. :) Tak przyznaje, coco&curry czeka na mnie w lodówce na dzisiejszy obiad więc nieco mąci w głowie :P Czujemy się zatem zobligowane do wymyślenia pysznej leczo szamki :D

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...