czwartek, 22 lipca 2010

tarta na francuskim cieście


Przyznaję, że używam gotowego ciasta francuskiego, aby oszczędzić na czasie. Mimo to zaręczam, że tarta jest przepyszna :) Jest to jedno z dań, które może mieć całe mnóstwo kombinacji.
Np. Tarta z szynką i brokułami, z łososiem i twarożkiem, na słodko z różnymi owocami...
Ja przygotowałam tartę z cukinia, salami i serem feta, mniam :)

Składniki:

gotowe ciasto francuskie,
1 średnia cukinia
10 - 15 dkg salami
1 cebula
2 łyżki sosu pomidorowego
1/2opakowania sera feta
2 - 3 łyżki sera mozzarella
2 jajka
oliwki lub kapary według upodobań
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, zioła porwansalskie

Przygotowanie:

piekarnik nagrzewamy do 220 stopni

w foremce o średnicy 24cm układamy ciasto

na patelni podsmażamy salami z cebulą, bez tłuszczu - salami jest dostatecznie tłuste. Dodajemy sos pomidorowy.

W misce ubijamy jajka, dodajemy mozzarellę i fetę, przprawiamy solą i pieprzem.

Na cieście układamy smażone składniki, układamy oliwki/kapary i polewamy miksturą z jajka i serów, na koniec posypujemy ziołami
Wkładamy do piekarnika na ok. 12 minut, aż ciasto przypiecze się na delikatny brąz.

Gotowe!
Proste, dość szybkie i smakowite danie :)

Dalicja

2 komentarze:

  1. Delicjo dajesz mi ostatnio same dobre pomysły na pycha dania :D baaaaardzo dawno nie robiłam tarty a więc czas najwyższy to nadrobic :D super dobrałaś składniki - pyszności :)

    ChocoManiac

    OdpowiedzUsuń
  2. Delicjuszu popieram uzywanie gotowego ciasta francuskiego, robienie go w domu jest czasochlonne i bez sensu :) lepiej skupic sie na istocie dania a poza tym kupne ciasta frrrr są baaardzo dobre ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...