środa, 10 listopada 2010
bardzo czekoladowe ciasteczka
Postanowiłam dzisiaj trochę poszaleć na słodko. Skorzystałam ponownie z przepisu niezastąpionej Nigelli Lawson, ale go zmodyfikowałam i uprościłam, także okazało się, że przygotowanie czekoladowych ciastek może być bajecznie proste. Efekt natomiast jest bardzo smakowity.
Składniki
100g miękkiego masła
1 łyżka kakao
1 jajko
100g ciemnego brązowego cukry
100g gorzkiej czekolady
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia; w drugiej ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko i olejek waniliowy i mieszamy.
Następnie powoli wsypujemy suchą mieszankę.
Czekoladę kruszymy na małe grudki i dodajemy do ciasta.
Następnie przy pomocy łyżki układamy przyszłe ciastka na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia...i gotowe :)
Delicja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dear Delicjuszu :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jutro z okazji wolnego dnia też wezmę się za słodkie wypieki :D tym razem jednak nie czeko :D
A ciasteczka muszę pokazać Da Ril Kuki Monsterowi ;) na pewno będą approved :D
Czokoo
Jako prawdziwy Cookie Monster jestem impressed :DDD Ciasteczka sa juz na liscie "do zrobienia"
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Myszka in cucina ;)