niedziela, 28 listopada 2010

tagiatelle z kolorowym sosem

To nie jest typowe danie włoskie, przede wszystkim dlatego, że ilośc sosu przewyższa ilość makaronu, a co najmniej jest jej równa. Włoskie natomiast są główne składniki - mascarpone, pyszny kremowy serek - znany przede wszsytkim jako podstawa tiramisu; oraz makaron tagiatelle czyli wstążki - mój ulubiony :)
Danie palce lizać, a takie proste w przygotowaniu

Składniki:

200g tagiatelle
200g piersi z kurczaka
1 opakowanie serka mascarpone
1 słodka zielona papryka
1 słodka czerwona papryka
2 ząbki czosnku
100 g pieczarek
sól, pieprz, szczypta chilli
natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy 6 minut w osolonej wodzie, odcedzamy.
Paprykę i kurczaka kroimy w wąskie paski, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy najpierw paprykę, po około 3 minutach dorzucamy pieczarki i jeden ząbek czosnku. Gdy zawartość patelni zacznie tracić wodę i wyraźnie się kurczyć dodajemy kurczaka, pozostały ząbek czosnku oraz przyprawy. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.
Gdy kurczak będzie w środku ugotowany, można dodać mascarpone i wymieszać wszystko na patelni z makaronem.

Danie jest gotowe - smacznego.

Delicja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...