niedziela, 7 listopada 2010

jajecznica mistrzów


Śniadanie to najważniejsze danie dnia, ponadto, zwłaszcza w weekendy bardzo lubię celebrować poranne posiłki i dlatego dodałam do naszego bloga tą kategorię.
Sobota jest moim dniem jajecznicy - jajka nie tylko są zdrowe i pożywne, można je też przyrzadzić na bardzo wiele sposobów i smakują świetnie z różnymi składnikami.

Oto mój sposób na pyszną jajecznicę,:

Składniki:

4 jajka
5 cienkich plastrów boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 cukini lub bakłażana
1 pomidor
1 słodka papryka.
łyżeczka curry lub innej egzotycznej przyprawy ;)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Na patelni podsmażamy najpierw cebulę i boczek, dodajemy pozostałe warzywa, na końcu pomidory i czosnek, dusimy aż będą całkiem miękkie, czyli około 10 minut.
Dodajemy przyprawy. Zbieramy wszystko na środek patelni, wbijamy jajka, tak aby żółtka były na środku, zmniejszamy ogień i czekamy aż białko całkowicie się zetnie.

Wykładamy na talerze i zjadamy gorącą aromatyczną, jajeczną potrawę :)


Smacznego

Delicja

2 komentarze:

  1. Mniaaaam...na sam widok i opis chce soboteee i sniadanie weekendowe :D

    Czokooo

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w zupełności :) też już chcę śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...